Prof. Barbara Skrzydło-Radomańska: starszy chory u gastroenterologa wymaga więcej
Starszy chory bywa trudniejszym pacjentem niż osoba młodsza. Trudniej pozyskać jego zaufanie, a wraz z wiekiem zwiększa się częstotliwość występowania niektórych chorób układu trawienia, w tym nowotworów jelita grubego – mówi prof. Barbara Skrzydło-Radomańska z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
Czy wraz z wiekiem rośnie ryzyko chorób układu pokarmowego i jakich?
Tak, ale nie wszystkich chorób. Niektóre choroby rzeczywiście częściej występują w tzw. wieku starszym, czyli, według WHO powyżej 65-tego roku życia, choć według prac epidemiologów już po 60-tym roku życia można mówić o wieku podeszłym. Do chorób występujących częściej w wieku starszym należy przede wszystkim choroba uchyłkowa jelita grubego, po 60 roku życia stwierdza się ją u ponad 70% osób.
W sposób szczególny w wieku starszym należy traktować chorobę refluksową. Ona może nie występuje częściej, ale wraz z wiekiem przebiegać może z mniej nasilonymi objawami subiektywnymi, za to z większym narażeniem na uszkodzenia nadżerkowe przełyku i ich powikłania w postaci owrzodzeń, krwawień, zwężeń. Pacjent nie czuje choroby, a ona może być bardziej niebezpieczna. Podobnie w wieku starszym, w niektórych populacjach pacjentów, częściej mamy do czynienia z rozrostem flory bakteryjnej w jelicie cienkim – SIBO (z ang. Small Intestine Bacterial Overgrowth). U osób starszych częściej stwierdza się także infekcję Helicobacter Pylori. Wiadomo bowiem, że w latach powojennych infekcja Helicobacter Pylori rozwijała się częściej z racji gorszych warunków sanitarnych i higienicznych. W wieku starszym wzrasta także ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, w tym zachorowania na raka jelita grubego.
Z czego wynika większa częstość choroby uchyłkowej u osób starszych?
U osób starszych częściej występuje zaparcie, a to ono stwarza korzystne warunki do rozwoju uchyłków, które stanowią, jak gdyby, małe przepukliny błony śluzowej pokryte surowicówką przez gorszej jakości warstwę mięśniową. To właśnie ta warstwa mięśniowa z wiekiem traci swoją elastyczność, bo włókna się skracają, jelito staje się bardziej sztywne. Do tego może dochodzić niedobór witaminy D, częsty u osób w wieku starszym, co też może sprzyjać powstawaniu uchyłków. Do czynników ryzyka choroby ucyłkowej należą też zaburzenia dietetyczne z brakiem błonnika rozpuszczalnego zawartego w zielonych jarzynach i owocach oraz, co bardzo ważne - brak aktywności fizycznej.
Starszy chory u gastroenterologa wymaga więcej
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Starszy wiek wymaga innej diety. Co i jak jeść?
autor: Asystentka » 13 lut 2017, o 11:22 » w Dietetyczka - 1 Odpowiedzi
- 1362 Odsłony
-
Ostatni post autor: SzczeArt
18 lut 2017, o 13:58
-
-
-
Starszy wiek otwiera nowe możliwości
autor: Asystentka » 23 sty 2017, o 19:50 » w Porady ZUS, przydatne informacje, adresy do stron pomocnych, o seniorach - 0 Odpowiedzi
- 1030 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
23 sty 2017, o 19:50
-
-
-
Zaburzenia snu a ryzyko osłabienia i śmiertelności u starszy
autor: admin. med. » 26 kwie 2016, o 18:10 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 984 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
26 kwie 2016, o 18:10
-
-
-
Starszy wiek niekorzystnym czynnikiem rokowniczym w przebiegu ostrej niewydolności serca
autor: admin. med. » 6 kwie 2016, o 07:56 » w Kardiologia, Hipertensjologia, Angiologia - 0 Odpowiedzi
- 1142 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
6 kwie 2016, o 07:56
-
-
-
Jak się ocenia czy ząb wymaga leczenia kanałowego?
autor: Rygulecz » 19 gru 2016, o 13:04 » w Stomatologia - 2 Odpowiedzi
- 1597 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnetaM
28 gru 2016, o 10:43
-