Czy grillowanie jest zdrowe?

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Czy grillowanie jest zdrowe?

Post autor: Asystentka »

Z prof. dr hab. Jadwigą Biernat, kierownikiem Katedry Żywienia Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, rozmawia Andrzej Kaczmarczyk

Rzadkie spożywanie grillowanej żywności na pewno nam nie zaszkodzi. Im rzadziej, tym lepiej. I bezpieczniej nad żarem niż w ogniu.
Andrzej Kaczmarczyk: Czy posiłki z grilla są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Prof. dr hab. Jadwiga Biernat: Grillowanie jest po prostu obróbką termiczną stosowaną od czasów gdy człowiek zapanował nad ogniem. Wprawdzie współczesny grill wygląda inaczej niż ognisko w jaskini, ale to nie zmienia faktu, że mamy do czynienia z tym samym opiekaniem produktów żywnościowych na ogniu. Czy tak przygotowane produkty mogą być niebezpieczne? To zależy od sposobu grillowania i ilości spożywania tak przygotowanych produktów.

To jak często, bez szkody dla zdrowia, możemy jeść grillowane?

Na pewno zjedzenie grillowanego mięsa raz w miesiącu nie przyniesie szkody. W takim przypadku dawka szkodliwych substancji toksycznych powstałych podczas opiekania na ogniu, które dostaną się do naszego organizmu będzie niewielka. Natomiast niebezpieczne może być jedzenie grillowanych posiłków kilka razy w tygodniu.

więcej: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post