Orzechy coraz częściej zalecane są przez dietetyków i... onkologów
Odpowiednia dieta może przedłużyć życie chorych na raka, pomaga na przykład częstsze spożywanie orzechów drzewnych. Z najnowszych badań wynika, że migdały i nerkowce opóźniają nawrót raka jelita grubego i mogą opóźnić zgon.
Reuters informuje, że badanie to będzie szczegółowo prezentowane podczas kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologii Klinicznej, które pod koniec maja rozpoczyna się w Chicago.
Orzechy coraz częściej zalecane są przez dietetyków. Wykazano już, że mogą chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą, zmniejszają nawet ryzyko otyłości. Najnowsze badania sugerują, że mogą być przydatne nawet u chorych na nowotwory.
Dr Temidayo Fadelu z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie wraz ze swym zespołem przeprowadził badania kliniczne, w których uczestniczyło 826 chorych z rakiem jelita grubego w trzecie stadium. To dość zaawansowany etap choroby, w którym nie ma jeszcze odległych przerzutów, ale są zajęte okoliczne węzły chłonne.
U wszystkich pacjentów zgodnie ze standardami przeprowadzono operację usunięcia guza oraz poddano ich chemioterapii, ale zauważono, że ci, którzy spożywali około 60 gramów orzechów drzewnych tygodniowo (19 proc. wszystkich badanych), o 42 proc. byli mniej narażeni na nawrót choroby i o 57 proc. niższe było u nich ryzyko zgonu.
Dr Fadelu podkreśla, że tak korzystny efekt dają jedynie orzechy drzewne, czyli takie jak migdały i nerkowce, a nie orzeszki ziemne. - Orzeszki wykazują inny metabolizm działania w organizmie - wyjaśnia specjalista.
Prezes ASCO Daniel Hayes stwierdził w oświadczeniu, że tak prosta zmiana diety, jak większe spożycie orzechów, może znacząco wydłużyć przeżycie chorych. Dodaje, że lekarze, jak również pacjenci często nie zwracają na to uwagi.
Dr Fadelu zapowiedział, że przeprowadzi wkrótce badania, które mają wykazać, czy dieta wzbogacona w orzechy poprawia rokowania chorych również w innych stadiach rozwoju raka jelita grubego.
źródło: rynekseniora.pl
Orzechy coraz częściej zalecane są przez dietetyków i... onk
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Coraz wiecej dietetyków a ubywa pielęgniarek
autor: Asystentka » 20 sty 2017, o 10:20 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1062 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
20 sty 2017, o 10:20
-
-
-
W dopalaczach coraz częściej substancje o ostrej toksyczności
autor: admin. med. » 31 mar 2016, o 08:52 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1036 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
31 mar 2016, o 08:52
-
-
-
Pacjenci coraz częściej zaglądają do ZIP i zgłaszają nieprawidłowości do NFZ
autor: Asystentka » 1 kwie 2017, o 09:54 » w Smutno i śmieszne, w służbie zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 915 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
1 kwie 2017, o 09:54
-
-
-
Polacy coraz częściej leczą się w prywatnych placówkach
autor: admin. med. » 10 mar 2016, o 10:49 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1266 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
10 mar 2016, o 10:49
-
-
-
Coraz częściej lekarze zalecają leki przeciwdepresyjne
autor: admin. med. » 11 lip 2016, o 06:21 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1216 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
11 lip 2016, o 06:21
-