Progesteron, Prolaktyna , LH wysoko - mężczyzna 34

Choroby przysadki mózgowej, tarczycy, nadnerczy, jajników.
wodzislaw
Użytkownicy
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2019, o 22:23

Progesteron, Prolaktyna , LH wysoko - mężczyzna 34

Post autor: wodzislaw » 25 cze 2019, o 22:27

Witam prosiłbym o interpretacje wyników hormonalnych , mężczyzna 34 lata :
TESTOSTERON 13,56 nmoI/L norma (8,64-29)
KORTYZOL 503 ( 166-507)
PROGESTERON 1,88 ( <0,5 ) !!!
LH 9,1 mIU/mL (1,7-8,6)
FSH 2,0 mlU/mL (1,5 -12,4 )
ESTRADIOL 94,8 pmol/L (94,8-223)
PROLAKTYNA 20,4 ng/mL (4-15,2 )
SHBG 42,7 nmol/L (14,5-48,4)
PSA 2,27
FT4 11,67 (10,6-19,4)
TSH 2,19 (0,25-3,69 )
ALAt 19
ASPAT 20
Kreatynina 1,2 (0,6-1,2 )

Co może być przyczyna tak wysokiego progesteronu oraz prolaktyny przy jednoczesnym niskim estadriolu ? Do tego LH ponad normę . W praktyce wysoka prolaktyna oznacza tez wysoki estradiol a tu jest inaczej. Dodam że jestem aktywny fizycznie , bez nadwagi i dobrze się odżywiam. Ostatnio mam spadek libido, zmienne nastroje, pesymizm od zawsze,sen 5,5 -6 h przez co czuje zmęczenie , w weekedny dłużej spię . Sporadyczne poranne wzwody odkąd pamiętam , być może ich nie zauważam bo wstaje na budzik. Od młodego problem z erekcją nie pełna a jak już to szybko opadał,być może to efekt masturabcji częstej w młodosści albo już w tedy był problem z hormonami . Zawsze sobie radziłem sindelafidem lub cialisem . Dodam że mam żylaki powrózka dość dobrze widoczne lecz bez dyskomfortu bólowego więc są nie leczone. Czy mogę zbić prolaktynę niepokalankiem i witaminą B6 nim doczekam wizyty u Endokrynologa ?

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post