Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży?

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Jak powinna się odżywiać kobieta w ciąży?

Post autor: Asystentka » 22 maja 2017, o 06:22

Dominika Wnęk, dietetyk
Żywienie w czasie ciąży jest jednym z najsilniej oddziałujących czynników zewnętrznych wpływających na rozwój płodu. Liczne badania wskazują, że masa ciała i stan odżywienia matki w okresie sprzed ciąży oraz sposób odżywiania w jej trakcie wpływa na zdrowie dziecka w życiu dorosłym.

W ciągu pierwszych miesięcy ciąży płód jest szczególnie wrażliwy zarówno na niedobór, jak i nadmiar pewnych składników pokarmowych. Nieodpowiedni poziom składników odżywczych może prowadzić do trwałych modyfikacji wielu procesów metabolicznych i hormonalnych, skutkując w przyszłości szeregiem chorób dietozależnych, takich jak: otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze oraz choroby sercowo-naczyniowe.

Dlatego też sposób odżywiania przed ciążą i w trakcie jej trwania jest tak bardzo istotny.
Przyrost masy ciała

Zachodzące w organizmie kobiety zmiany fizjologiczne, takie jak zwiększenie objętości krwi krążącej, wzrost dziecka, obecność płynu owodniowego skutkuje przyrostem masy ciała.
Cukrzyca – czy można lepiej?
Wypełnij ankietę i sprawdź czy Twoje wyniki są odpowiednie

Dla optymalnego rozwoju dziecka istotny jest prawidłowy przyrost masy ciała, który uzależniony jest od masy ciała kobiety przed zajściem w ciążę. Im niższy jest wskaźnik masy ciała BMI przed zajściem w ciążę, tym większy przyrost masy ciała w trakcie ciąży. W tabeli poniżej przedstawiono dozwolony przyrost masy ciała w zależności od BMI kobiety przed okresem ciąży.
BMI przed ciążą (kg/m2) Dozwolony przyrost masy ciała w trakcie ciąży (kg)
Niedowaga
BMI <18,5 12,5–18
Prawidłowa masa ciała
BMI 18,5–24,9 11,5–16
Nadwaga
BMI 25–29,9 7–11,5
Otyłość
BMI ≥30 5–9

Przyrost masy ciała należy regularnie kontrolować w ramach kolejnych wizyt kontrolnych. Wyniki na bieżąco powinny być wpisywane do karty przebiegu ciąży.

W I trymestrze ciąży przyrost masy ciała powinien się mieścić w granicach 0,5–2 kg. Może się jednak zdarzyć, że z uwagi na występujące nudności i wymioty masa się zmniejszy, mimo to spadek ten nie powinien być większy niż 2 kg. W kolejnych miesiącach przyrost masy ciała jest większy, a najszybciej masa ciała wzrasta w III trymestrze. Nie należy jednak dopuścić do tego, aby przyrost masy ciała przekraczał 0,5 kg/tydzień.
Czym grozi zbyt duży przyrost masy ciała w ciąży?

Nadmierny przyrost masy ciała w trakcie ciąży zwiększa ryzyko otyłości i zespołu metabolicznego w wieku późniejszym. Może być także przyczyną powikłań ciążowych, takich jak: cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie tętnicze, makrosomia płodu. Zwiększa także prawdopodobieństwo porodu przedwczesnego oraz konieczność zakończenia ciąży cesarskim cięciem.
Czym grozi zbyt mały przyrost masy ciała w ciąży?

Przede wszystkim wiąże się on z małą urodzeniową masą ciała. Zwiększa się także chorobowość i umieralność okołoporodowa, w przyszłości zwiększa się ryzyko zaburzeń rozwoju psychofizycznego. Mała urodzeniowa masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia w dorosłości chorób dietozależnych, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa i zaburzenia lipidowe.
Pamiętaj!
Dbaj o prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży i pamiętaj, że odchudzanie w tym czasie jest bezwzględnie przeciwwskazane.
Zapotrzebowanie na energię w poszczególnych trymestrach ciąży

Błędy żywieniowe w czasie ciąży mogą polegać zarówno na nadmiernej konsumpcji pewnych produktów żywnościowych, jak i na niewłaściwym doborze produktów żywnościowych, co w konsekwencji może skutkować niewystarczającą podażą witamin i składników mineralnych.

W I trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zwiększa się w stosunku do zapotrzebowania przed okresem ciąży. Dopiero w II trymestrze zapotrzebowanie energetyczne zwiększa się o 360 kcal, a w III trymestrze o 475 kcal w stosunku do zapotrzebowania przed okresem ciąży.
Wskazówki dotyczące sposobu odżywiania

Istotnym elementem jest regularność spożywanych posiłków. Regularne posiłki sprzyjają utrzymaniu prawidłowych stężeń glukozy we krwi oraz warunkują właściwy przyrost masy ciała i zapobiegają rozwojowi nadwagi i otyłości.

Istotne jest spożywanie 3 głównych posiłków, które dostarczają największą ilość kalorii, a także składników odżywczych (śniadanie I, obiad, kolacja) oraz 2 posiłków uzupełniających, takich jak II śniadanie i podwieczorek. Optymalne przerwy miedzy posiłkami to 3–4 godziny. Niewskazane jest ciągłe podjadanie ani przerwy między posiłkami dłuższe niż 4 godziny.
Śniadanie

Jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dającym energię na cały dzień. Powinno się składać ze zdrowych węglowodanów w postaci pełnoziarnistego pieczywa lub owsianki. Należy pamiętać także o pełnowartościowym białku pochodzenia zwierzęcego (chuda, dobrej, jakości wędlina, ser twarogowy lub jajko) oraz o dobrej jakości tłuszczu (w postaci masła).
Obiad

Podstawą obiadu powinno być pełnowartościowe białko (kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina, ryba, przynajmniej raz w tygodniu oraz potrawy z nasion roślin strączkowych). Posiłek należy uzupełnić węglowodanami złożonymi (kasza jęczmienna, gryczana, pęczak, makarony razowe, ryż brązowy) i dużą porcją warzyw, najlepiej surowych, z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Należy zrezygnować z produktów smażonych i zastąpić je produktami duszonymi, gotowanymi, grillowanymi, przygotowanymi w naczyniach niewymagających nadmiernych ilości tłuszczu.
Kolacja

Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego powinna być lekka, ale urozmaicona. Podstawę mogą stanowić warzywa surowe lub duszone z dodatkiem chudych lub półtłustych serów, jajek, chudego mięsa, wędliny dobrej jakości lub ryby. Koniecznie dołącz pieczywo graham, razowe lub pełnoziarniste. Jeśli chcesz dobrze spać, kolację zjedz około 2 godzin przed pójściem do łóżka.
II śniadanie i podwieczorek

Bazuj na chudych przetworach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanki oraz sery twarogowe. Można przygotowywać koktajle z dodatkiem owoców, pestek i nasion. Jako zdrową przekąskę do codziennego jadłospisu można włączyć także orzechy i niewielkie ilości suszonych owoców, takich jak morele, śliwki lub rodzynki.

BarryGuido

Jak powinna sie odzywiac kobieta w ciazy

Post autor: BarryGuido » 6 lip 2019, o 16:27

ze w jej trakcie wielu rzeczy juz sie nie zrobi nie oczysci organizmu, nie schudnie, nie bedzie sie zazywalo okreslonych ziol w tym na juz zaistniale dolegliwosci. Zatem co nalezy, co mozna zrobic aby dobrze i zdrowo ja przejsc? Jak mama zdrowa, to wszystko wskazuje na to ze dziecko bedzie zdrowe.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post