Zimą warto włączyć do menu kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jaglaną. Niezbędna jest suplementacja witaminy D3 i kwasów omega-3
Mówi: Agnieszka Mielczarek
Funkcja: coach zdrowia i żywienia
Zimą czujemy się osłabieni, rozdrażnieni i apatyczni. Niskie temperatury powodują również, że organizm zaczyna się domagać większej ilości pożywienia – najczęściej bardziej kalorycznego. By wspomóc nasz układ odpornościowy i pozostać pełnym energii, warto jednak nieco zmodyfikować swoje menu. Podstawą powinny być produkty, które dostarczają witaminy D3, kwasów omega-3 i antyoksydantów. W diecie nie może więc zabraknąć kiszonek, przecierów owocowo-warzywnych, kapusty i kaszy jaglanej.
Kasza jaglana jest coraz bardziej doceniana przez dietetyków i choć do tej pory przegrywała z ryżem, makaronem i ziemniakami, to teraz powraca na polskie stoły.
– Kasza jaglana zdecydowanie pomaga dbać o urodę, jest bardzo zdrowa, nie zawiera glutenu, jest za to bogata w minerały, witaminy, działa przeciwzapalnie i jest naturalnym antybiotykiem. Oczywiście trzeba ją odpowiednio przygotować, dodać do niej fajne składniki i wtedy będzie naprawdę smaczna. Często klienci mówią: „ale ja nie lubię kaszy jaglanej”, a ja im odpowiadam: „nie znalazłeś przepisu, który ci odpowiada” – mówi agencji Newseria Lifestyle Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia.
Kasza jaglana powinna być podstawą odżywczych, jesiennych dań detoksykacyjnych – twierdzą dietetycy. Nieprzypadkowo jest ona nazywana królową kasz, bo oprócz aromatycznego smaku, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn i obniża poziom cholesterolu. Polecana jest także w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. W połączeniu z natką pietruszki, papryką czy orzechami zapobiega wychłodzeniu organizmu. Kaszę można przygotować na wiele sposobów i niekoniecznie musi jej towarzyszyć mięso.
– Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by mięso spożywać dwa razy w tygodniu, nie częściej – podkreśla Agnieszka Mielczarek.
W sezonie zimowym menu najlepiej komponować w oparciu o warzywne i owocowe przeciery, kiszonki i mrożonki. Dla przykładu, w tym czasie przecier pomidorowy jest dużo lepszą opcją niż surowe pomidory. Zawiera on między innymi likopen – silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami. Dietetycy polecają również rośliny strączkowe – groch, soczewicę, ciecierzycę, soję, fasolę. To doskonałe źródło białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, fosforu i potasu. Utrzymują one na właściwym poziomie cholesterol i minimalizują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Z kolei warzywa korzeniowe, takie jak buraki, selery, marchew czy pasternak dostarczają wielu składników mineralnych i antyoksydantów.
– Tutaj też bardzo zwracam uwagę na produkty typu rzeżucha, mrożone owoce leśne, nasze polskie jagody, maliny, własne przetwory. To, co jeszcze polecam zimą, to kapusty różnego rodzaju – podkreśla Agnieszka Mielczarek.
Kiszona kapusta i kwaszone ogórki to znakomite źródło witamin, przeciwutleniaczy oraz pozytywnie działających bakterii probiotycznych.
Zimą nie można również zapominać o właściwej suplementacji. W naszej szerokości geograficznej bardzo trudno jest dostarczyć organizmowi chociażby niezbędną dawkę witaminy D. W ciągu roku słońca jest niewiele, a nasza dieta często bywa zbyt uboga. Dlatego, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę D, zwłaszcza jesienią i zimą, trzeba sięgnąć po suplementy. Specjaliści twierdzą, że można i należy je stosować od pierwszych dni życia do późnej starości.
– Zimą każdy z nas, niezależnie od wieku, musi suplementować witaminę D3 od końca października do końca kwietnia. Wiąże się to z odpornością, stanem skóry, samopoczuciem. Bardzo dobrze jest suplementować kwasy omega 3, chociaż ja wolę je w naturalnej wersji, czyli w oleju lnianym. Doskonałym źródłem, choć zwierzęcym, będą sardynki – tłumaczy Agnieszka Mielczarek.
Zimą warto jeść kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jaglaną
Re: Zimą warto jeść kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jag
Rozumiem taką dietę, chociaż mnie nie zachwyca. Czy każdy dorosły powinien suplementować zimą witaminę D3 i kwasy omega-3? Czy to z powodu jej niedoborów mogę mieć częste problemy z gardłem? Od pewnego czasu ratuje mnie tylko płukanie gardła glimbax.
Re: Zimą warto jeść kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jag
Zgadzam sie w 100% . Kiszonki nie dość,że są zdrowe to jeszcze są smaczne. W zeszłym roku pochwalę się,że postanowiłam pierwszy ras sama zrobić ogórki kiszone oraz różne sałatki. Wyszłly całkiem smaczne. Chociaż niewiele już zostało ponieważ mąż praktycznie całą zimę wyjmował sobie słoiczki oraz wcinał
Jedna z najczęściej jedzonych przez nas potraw jest kapusta zasmażana. Czasami jemy samodzielnie jako lekkie danie kiedy nie mamy ochoty na nic tłustego. A czasami jako dodatek do obiadu. Szczególnie pasuje do pieczonych mięs.
Jedna z najczęściej jedzonych przez nas potraw jest kapusta zasmażana. Czasami jemy samodzielnie jako lekkie danie kiedy nie mamy ochoty na nic tłustego. A czasami jako dodatek do obiadu. Szczególnie pasuje do pieczonych mięs.
-
- Użytkownicy
- Posty: 17
- Rejestracja: 21 sty 2021, o 14:10
Re: Zimą warto jeść kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jaglaną
odporność jest najwazniejsza, więc warto robić wszystko żeby ją utrzymać w tym okresie
-
- Użytkownicy
- Posty: 15
- Rejestracja: 5 lut 2021, o 13:21
Re: Zimą warto jeść kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jaglaną
pewnie, że warto
Re: Zimą warto jeść kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jaglaną
wydaje mi się, że warto też odpowiedną dawkę kwasów omega przyswoić oraz witaminy D, ja akurat codziennie piję estrovitę immuno, dodaję sobie do sałatek, smoothie
Re: Zimą warto jeść kiszonki, przeciery warzywne i kaszę jaglaną
Oj witamina D3 zdecydowanie
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Dlaczego zimą warto wychodzić z dzieckiem na spacer?
autor: Asystentka » 2 lut 2017, o 10:21 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 927 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
2 lut 2017, o 10:21
-
-
-
Gluten na widelcu Jeść czy nie jeść - moda na dietę bezglutenową
autor: Asystentka » 7 gru 2016, o 09:28 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1285 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 gru 2016, o 09:28
-
-
-
Żywność twój cudowny lek czyli co jeść a czego nie jeść
autor: admin. med. » 16 cze 2016, o 06:41 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1130 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
16 cze 2016, o 06:41
-
-
-
Czy masło jest zdrowe czy nie, jeść czy nie jesć?
autor: admin. med. » 4 lip 2016, o 13:03 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1423 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
4 lip 2016, o 13:03
-