Dieta przy chorobach wątroby

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
dimedicus

Dieta przy chorobach wątroby

Post autor: dimedicus »

W chorobach zapalnych wątroby stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu.
Zalecenia dla chorego

Spożywanie 5–6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, czyli stosowanie zasady „jem mniej, a częściej”
Spożywanie produktów, które łatwo ulegają trawieniu i nie obciążają przewodu pokarmowego (patrz: tabela)
Wykluczenie produktów ciężkostrawnych, zawierających dużo błonnika, wzdymających oraz ostrych przypraw (patrz: tabela)
Ograniczenie spożycia tłuszczu do 45–50 g/d (tłuszcze zalecane: olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło)
Spożywanie posiłków gotowanych, pieczonych w folii lub duszonych; przeciwwskazane jest spożywanie potraw smażonych
Spożywanie posiłków w spokojnej atmosferze, nigdy w pośpiechu
Wykluczenie z diety alkoholu

nazwa produktu lub potrawy dozwolone
produkty zbożowe pieczywo jasne, pszenne, płatki owsiane, kukurydziane, ryż biały, cienki makaron, drobne kasze (manna, kuskus), biszkopty, sucharki
mleko i produkty mleczne chude mleko, odtłuszczone jogurty, kefir, zsiadłe mleko, chude sery twarogowe, maślanka, odtłuszczone serki homogenizowane
jaja białko, 1 całe jajko na tydzień
mięso, wędliny, ryby mięso z kurczaka, indyka (bez skóry), cielęcina, chuda wołowina, mięso z królika, wędliny drobiowe, polędwica, szynka bez widocznego tłuszczu, ryby chude (dorsz, mintaj, okoń, szczupak, lin, sandacz, morszczuk, halibut) oraz tłuste (pstrąg tęczowy, sardynka, śledź, makrela, łosoś, węgorz), ryby z ruszty, pieczone w piekarniku, w galarecie
tłuszcze olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło w ograniczonych ilościach
ziemniaki gotowane, w postaci puree
warzywa marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, fasolka szparagowa, młody zielony groszek w ograniczonych ilościach, gotowane, przecierane, drobno siekane, na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki
owoce dojrzałe bez skórki i pestek, jabłka pieczone lub gotowane, morele, brzoskwinie – gotowane, maliny, porzeczki, czarne jagody – w postaci przecieru
zupy zupy warzywne na chudych wywarach mięsnych, zupy zaprawiane chudym mlekiem lub jogurtem naturalnym
przyprawy i sosy koper, pietruszka, majeranek, kminek, bazylia, oregano, wanilia, cynamon
desery musy owocowe, galaretki, budynie na chudym mleku, miód pszczeli
napoje woda mineralna niegazowana, słaba herbata, kompoty owocowe, rozcieńczone soki owocowe i warzywne

Zabronione produkty
pieczywa razowe, grube kasze (gryczana, pęczak), rogaliki francuskie
mleko tłuste, ser biały i serek homogenizowany tłusty, sery żółte i topione, sery pleśniowe, ser feta, śmietana
jajecznica smażona na tłuszczu/boczku
tłuste mięso wołowe i wieprzowe, mięso z kaczki, gęsi, baranina, mięso smażone, w panierce, tłuste wędliny, salami, kaszanka, pasztetowa, parówki, mielonki, konserwy mięsne, ryby smażone i wędzone
smalec, słonina, boczek
frytki, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, chipsy
warzywa kapustne, cebula, szczypior, papryka, ogórki, rzodkiewki, nasiona roślin strączkowych
gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, owoce suszone, orzechy
kapuśniaki, grochówka, fasolowa, zupy zaprawiane śmietaną, na wywarach z kości, tłuste rosoły, zupy z proszku
sosy na zasmażkach, majonez, musztarda, papryka chili, curry, pieprz
kremy, lody, sosy na śmietanie, torty, pączki, tłuste ciasta, np. francuskie, przemysłowe wyroby cukiernicze, czekolada, batony
kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje gazowane, napoje typu cola, alkohol

Przykładowy jadłospis w chorobach zapalnych wątroby
I śniadanie

bułka wrocławska posmarowana cienką warstwą masła
ser twarogowy chudy
pomidor bez skórki
kawa zbożowa z mlekiem 0,5%

II śniadanie

chleb pszenno-żytni posmarowany cienką warstwą masła
wędlina drobiowa
sałata zielona
jabłko pieczone
herbata z cytryną

Obiad

zupa pomidorowa czysta z drobnym makaronem
ziemniaki puree posypane koperkiem
pierś z indyka gotowana w warzywach
kompot z truskawek

Podwieczorek

banan mały
jogurt naturalny 0% tłuszczu

Kolacja

ryba w galarecie (np. dorsz, mintaj, morszczuk, pstrąg, szczupak)
marchewka gotowana
kasza kuskus
herbata owocowa
Natenka
Użytkownicy
Posty: 67
Rejestracja: 21 sty 2022, o 10:30

Re: Dieta przy chorobach wątroby

Post autor: Natenka »

bardzo ciekawy wpis
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post