[Film] Owoce a cukrzyca

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

[Film] Owoce a cukrzyca

Post autor: admin. med. »

Prawidłowa dieta cukrzycowa ma bardzo ważną rolę w ogólnym procesie leczenia cukrzycy. Podczas przygotowywania posiłków powinny być przestrzegane główne zasady dotyczące regularności posiłków, kaloryczności oraz składu diety. Dieta cukrzyka powinna zawierać w 15-20% białka, do 30% tłuszczy oraz 50-60% węglowodanów. Składu węglowodanów, istotnych z racji szybkości przyrostu stężenia glukozy we krwi, dotyczy indeks glikemiczny porównujący przyrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy oraz 50 g węglowodanów z danego posiłku.

Przy doborze owoców i jarzyn znaczenie indeksu glikemicznego jest mniejsze gdyż zazwyczaj zawierają one mało węglowodanów. Owocami polecanymi dla cukrzyków, z racji małej zawartości węglowodanów, są zwłaszcza owoce cytrusowe. Owoce i jarzyna są ponadto polecane ze względu na ich niewielką kaloryczność oraz dużą zawartość błonnika. Błonnik w diecie cukrzycowej powinien wynosić 15 g dziennie.

Czy dieta w cukrzycy powinna zawierać owoce i warzywa? Czy istnieją reguły ich spożywania które ograniczałyby rodzaj i ilość spożywanych owoców i warzyw?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post