Związek chemiczny produkowany przez sinice (organizmy jednokomórkowe, zamieszkujące pustynie i oceany) zwiększa stężenie markerów biologicznych związanych z chorobą Alzheimera.
Badania przeprowadzone na małpach wykazały, że zwierzęta poddane ekspozycji na 3-metyloamino-L-alaninę (BMAA) produkowaną przez sinice, cierpią na demencję. BMAA zwiększa stężenie białka tau i płytek beta-amyloidowych w mózgach. Wyciągnięto wnioski, że sinice pośrednio mogą wywoływać symptomy choroby Alzheimera także u ludzi.
Sinice znajdują się u podstaw wielu łańcuchów pokarmowych, podnosząc ryzyko biokumulacji BMAA do wysokich poziomów. Wysokie stężenie BMAA odkryto w płetwach rekina, więc naukowcy odradzają spożywania zup z tych ryb.
Zupa z płetwy rekina zwiększa ryzyko demencji?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Zanieczyszczone powietrze? Rośnie ryzyko wystąpienia demencji
autor: Asystentka » 6 lut 2017, o 18:17 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 819 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 lut 2017, o 18:17
-
-
-
Rak zwiększa ryzyko samobójstwa
autor: Asystentka » 13 kwie 2017, o 17:51 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 981 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
13 kwie 2017, o 17:51
-
-
-
Depresja zwiększa ryzyko udaru
autor: Asystentka » 19 lut 2017, o 16:44 » w Neurologia – Psychiatria - Psychologia - 0 Odpowiedzi
- 1143 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
19 lut 2017, o 16:44
-
-
-
Otyłość zwiększa ryzyko raka
autor: Asystentka » 7 mar 2017, o 09:47 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1017 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 mar 2017, o 09:47
-
-
-
Czy stosowanie sitagliptyny zwiększa ryzyko wystąpienia OZT?
autor: admin. med. » 26 lut 2016, o 08:16 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1061 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
26 lut 2016, o 08:16
-