[Film] Dietetyk radzi - Pieczywo razowe

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
admin. med.

[Film] Dietetyk radzi - Pieczywo razowe

Post autor: admin. med. »

Czy pieczywo razowe może być tuczące?

Jakie składniki powinien zawierać prawdziwe pieczywo razowe a jakich absolutnie nie?

Jak oszukują nas producenci pieczywa?

Zachęcamy do obejrzenia filmu, aby poznać odpowiedzi na te pytania.

Obserwując pułki sklepowe stwierdzam, że spożycie pieczywa razowego wzrasta z roku na rok, jest to związane z tym, że coraz większa część społeczeństwa chce się zdrowo odżywiać. Producenci pieczywa bardzo szybko się zorientowali, że pieczywo razowe, ma coraz to więcej nabywców. Co niektórzy producenci zaczęli oszukiwać konsumentów, i razowe pieczywo zamieniać na pieczywo pszenne z dodatkiem mąki razowej, barwione słodem jęczmiennym, marmoladą, czy karmelem. Wszystkie te barwinki sprawiają, że pieczywo jest brązowe, konsumentowi wydaje się, że je zdrowe pieczywo, a okazuje się, że je po prostu barwiony chleb. Pieczywo razowe, jeśli jest z barwnikami jest jeszcze gorsze niż zwykłe pszenne pieczywo, ponieważ jest pieczone głównie z białej mąki z dodatkiem barwników, które dodatkowo zwiększają poziom cukru.
Prawdziwe pieczywo razowe powinno w swoim składzie zawierać: mąkę razową typ 2000, mąkę żytnią, naturalny zakwas, wodę, sól. Nie powinno zawierać żadnych spulchniaczy, barwników, ani innych konserwantów.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post