Krakowski Alarm Antysmogowy ostrzega przed jajami kur z wolnego wybiegu oraz produktami lokalnego pochodzenia, które mogą być skażone przez smog.
Badania zawartości dioksyn i związków z pokrewnej grupy polichlorowanych bifenyli w żółtkach kurzych jaj od kur z wolnego wybiegu wykonano w Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej.
Jaja zbadano w kilku miejscowościach Małopolski i Śląska - Rabce, Rybniku, Żorach i Barwałdzie. Dopuszczalna zawartość dioksyn w żywności, w tym w kurzych jajach, to 2,5 pg/g (pikogramów na gram tłuszczu). W jajkach z Rybnika i Żor zawartość dioksyn przekroczyła normę (2,7 pg/g). W przypadku jajka z Rabki ilość dioksyn przekraczała dopuszczalną wartość prawie czterokrotnie (9,5 pg/g).
Według KAS zawartość dioksyn w żywności ma związek ze smogiem, a skażenie gleby i roślinności w okolicy gospodarstw, gdzie hoduje się np. kury, może następować w wyniku opadającego z kominów, skażonego dioksynami pyłu.
Jaja skażone dioksynami przez smog?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Szczepienie dzieci z potwierdzoną alergią na białko jaja kur
autor: admin. med. » 19 lip 2016, o 21:11 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1273 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
19 lip 2016, o 21:11
-
-
-
Alergia na białko jaja kurzego a szczepienie dziecka
autor: Asystentka » 6 gru 2016, o 19:52 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1132 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 gru 2016, o 19:52
-
-
-
Papierosy groźniejsze niż smog
autor: Asystentka » 6 sty 2017, o 16:57 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1001 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 sty 2017, o 16:57
-
-
-
Smog zagraża płodności
autor: Asystentka » 23 lut 2017, o 08:37 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 756 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
23 lut 2017, o 08:37
-