Problem z wątrobą.

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
JanuszJG
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: 25 lis 2015, o 09:05

Problem z wątrobą.

Post autor: JanuszJG » 25 lis 2015, o 09:14

Witam forumowiczów. Od paru lat mam problemy z wątrobą, a dokładniej z jej stłuszczeniem. Ostatnie wyniki, które robiłem przedstawiają się następująco: Alat 347, Aspat 131 oraz GGTP 77. Po obejrzeniu tych wyników przez Hepatologa dostałem skierowanie na Oddział Chorób Zakaźnych w celu wykonania biopsji wątroby. Po wyjściu ze szpitala dostałem wypis, którego treść znajduje się poniżej:

Rozpoznanie opisowe:
Hepatopatia w trakcie leczenie
Podejrzenie stłuszczenia wątroby

Rozpoznania ICD10:
główne K76.0 - Inne choroby wątroby - Stłuszczenie wątroby niesklasyfikowane gdzie indziej

Wyniki przeprowadzonych badań podczas pobytu w szpitalu:

Bilirubina całkowita 1,88 mg/dL (norma: 0,2 - 1,2)
GTP (Alat): 207 lU/L (norma 0 - 48)
GOT (Aspat): 85 lU/L (norma: 0 - 38)
FA: 112 lU/L (norma: 30 - 109)
GGTP: 57 (norma: 12 - 55)
Ferrytyna 469,5 ng/ml (norma: 16,4 - 293,9)
HBsAg: ujemny
anty HBc: ujemny
anty HCV: ujemny

Wszystkie pozostałe badania są w normie, więc nie będę ich podawać.

USG jamy brzusznej:
Wątroba prawidłowej wielkości i znacznie podwyższonej echogeniczności, z zatartym rysunkiem naczyniowym. Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bezcechowy. Znaczna ilość gazów utrudnia ocenę wnęki wątroby, żyły wrotnej, PWŻ i nadbrzusza. Drogi żółciowej wewnątrzwątrobowe, nieposzerzone. Śledziona niepowiększona, o prawidłowej echogeniczności. Duże naczynia jamy brzusznej i przestrzeń zaotrzewna bez zmian. Obie nerki położone typowo, prawidłowej wielkości i kształtu. Pęcherzyk moczowy pusty.

Epikryza:
31-letni mężczyzna, obciążony nadwagą oraz nadciśnieniem tętniczym przyjęty został na Oddział celem pogłębienia obserwowanej od kilkunastu miesięcy hapatopatii. W dniu przyjęcia i podczas pobytu w szpitalu chory pozostawał w stanie ogólnym dobrym. W badaniach laboratoryjnych uwagę zwraca znacznie podwyższona aktywność endymów nekrotycznych oraz zaporowych wątroby. Badaniami serologicznymi wykluczono zakażenie wirusami hepatotropowymi. Pobrano krew na badanie autoprzeciwciał z panelu wątrobowego - badania w toku. Prawidłowe stężenie żelaza w połączeniu z umiarkowaniem tylko podwyższonym stężeniem ferrytyny przemawiają przeciwko rozpoznaniu hemochromatozy. Wykonano gruboigłową biopsję wątroby pobierając reprezentatywny fragment miąższu. Bioptat przesłano do oceny histopatologicznej, zabieg i okres około zabiegowy bez powikłań.

Ponadto niedawno odebrałem wyniki biopsji wątroby i poniżej znajduje się ich treść:

Bioptat: diagnostyczny, reprezentatywny
Długość: 3,4 cm
Przestrzenie wrotnożółciowe: 15-16.
Architektonika narządu w pełni zachowana, budowa zrazikowa prawidłowa.
Widoczne wykładniki morfologiczne procesu najbardziej odpowiadającemu zmianom o typie NSAH w jego wczesnej, wstępnej fazie, z dominacją stłuszczenia:
1) stłuszczenie wielokropelkowe, metaboliczne, rozproszone, umiarkowanie nasilone - 40 -4 5% hepatocytów (3));
2) w przestrzeniach wrotnych i obszarach okołocentralnych drobne, rozproszone, mieszankokomórkowe nacieki zapalne;
3) zwyrodnienie balonowate dość licznych hepacotytów (++);
4) pojedyczne ogniska setelitozy;
5) cechy ogniskowego śladowego rozpoczynającego się włóknienia okołokomórkowego i okołozatokowego.
Zwyrodnienie glikogenowe jąder dość licznych hepatocytów (++).
Przedowniki żółciowe bez cech dysplazji i zapalnej destrukcji.
Ślady choletazy wewnątrzkomórkowej niedużego stopnia w nielicznych rozproszonych hepatocytach (+).
Żyły centralne i zatoki nieposzerzone, puste.
Kondycja narządu za sprawą nasilonego stłuszczenia średnia.

Badania Histochemniczne:
Trichrom Mallory'ego: (+)
Barwienie van Giesona: (+)
Srebrzenie na obecność włókien retikulinowych: (+)

Rozpoznanie:
Uwzględniając jakościowe i ilościowe kryteria morfologiczne obraz najbardziej odpowiada rozpoznania zespołu BORDERLINE NASH z dominacją komponenty stłuszczeniowej oraz minimalną aktywnością zapalną i włóknieniową. Wykładników morfologicznych jawnej patologii dróg żółciowych nie stwierdza się.
Grading of NASH: 0-1 pkt.
Staging of NASH: 0-1 pkt.
Stłuszczenie 30.

Wyniki badań autoprzeciwciał:

Autoprzeciwciała - AMA-MA, LKM-1, LC-1, SLA/LP: 02.09.2015 r.: AMA-MA (-) ujemny (Euroimmun - EUROLINE Profil wątrobowy (lgG )); LKM-1: (-) ujemny; LC-1: (-) ujemny, SLA/LP: (-ujemny)

Autoprzeciwciała: ASMA: 04.09.2015 r.: (-) ujemny(Euroimmun - met.IFT)

Elektrofreza: 31.08.2015 r.: białko c: 7,9 g/dl (6,3-8,2); albuminy: 50,7 % (53-68 %); glob.alfa1: 2,6 % (1-4 %); glob.alfa2: 11,2 % (3-14 %); blob.beta: 16,1 % (8-17 %); glob.gamma: 19,4 % (9-22 %).

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu wypisu ze szpitala oraz wyników biopsji wątroby.

dimedicus

Re: Problem z wątrobą.

Post autor: dimedicus » 25 lis 2015, o 18:19

Nie wszystko można jednoznacznie ocenic, nie dlatego,że nie wiem ale dlatego,że czasami nie wszystko wiemy dlaczego tak się dzieje.(medycyna jeszcze nie zna wszystkich odpowiedzi)W Pana przypadku nie występuje stłuszczenie alkoholowe,zmiany nie są spowodowane nadmiarem żęlaza,przyczyną stanu najprawdopodobniej jest tzw stres oksydacyjny,niedokrwienie co doprowadziło do podwyższenia prób wątrobowych,stanu zapalnego, uszkodzenia struktur komórkowych wątroby.W wątrobie z powodu stanów zapalny występują nieprawidłowe nacieki,komórki uszkodzone z dużą ilością cukru co jeszcze nie oznacza cukrzycy.,jednak w tym przypadku jest bardzo możliwe, wystąpienie hepatomegalii czyli powiększenia wątroby.

JanuszJG
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: 25 lis 2015, o 09:05

Re: Problem z wątrobą.

Post autor: JanuszJG » 27 lis 2015, o 11:07

@dimedicus:

Jakie są Pana zalecenia lekarskie? Czy muszę jeszcze wykonać dodatkowe badania? Zapomniałem napomnieć, że mam stwierdzone nadciśnienie tętnicze, a z leków obecnie używam: Lisinoratio 5 mg (1x1), Concor Cor 2,5 mg (1x1). Dodatkowo na wątrobę: Essentiale Forte 300 mg (3x2). Lekarz rodzinny po obejrzeniu wypisu oraz wyników biopsji dodatkowo przepisał Acidum Folcium Richter 15 mg w dawce 1x1. Lekarz prowadzący podczas pobytu na Oddziale Chorób Zakaźnych wspomniał też o jakimś kwasie, ale mam go używać po konsultacji z Hepatologiem, a wizytę mam umówioną na 15 grudnia 2015 r.

dimedicus

Re: Problem z wątrobą.

Post autor: dimedicus » 27 lis 2015, o 15:10

Można tu jak zalecił lek ogólny stosować kwas foliowy(Acidum Folcium Richter) na pewno nie zaszkodzi.
Warto zrobić badanie na cukier.

JanuszJG
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: 25 lis 2015, o 09:05

Re: Problem z wątrobą.

Post autor: JanuszJG » 14 sty 2016, o 11:52

Witam. Jestem po wizycie u Hepatologa. Po odczytaniu wyników biopsji wątroby oraz wypisu ze szpitala przepisał mi Proursan 250 mg w kapsułkach. Ostatecznym rozpoznaniem jest: K76.0: Stłuszczenie wątroby niesklasyfikowane gdzie indziej.

Ponadto na informacji dla lekarza prowadzącego kierującego napisał:
Biopsja wątroby: G 0-1, S 0-1. Zespół NASH z dominacją komponenty stłuszczeniowej oraz minimalną aktywnością zapalną i włóknieniową. Autoprzeciwciała ujemne. Wskazane przyjmowanie Proursanu 2 kapsułki wieczorem po kolacji. Kontrola za pół roku.

Wobec powyższego proszę o poradę w tej sprawie i kiedy najwcześniej wykonać panel wątrobowy w celu sprawdzenia, czy przepisany lek zacznie działać?

dimedicus

Re: Problem z wątrobą.

Post autor: dimedicus » 14 sty 2016, o 15:55

JanuszJG pisze:Biopsja wątroby: G 0-1, S 0-1
to wynik i wskazuje na niewielką aktywność zapalna oraz z włóknieniem w obrębie przestrzeni wrotnych
Badanie kontrolne za miesiąc

JanuszJG
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Posty: 28
Rejestracja: 25 lis 2015, o 09:05

Re: Problem z wątrobą.

Post autor: JanuszJG » 12 wrz 2017, o 08:57

Witam po długiej przerwie. Od tamtego czasu odkąd napisałem ostatniego posta wiele się zmieniło. Zdiagnozowano u mnie raka jądra lewego: carcinoma embryonale. Przeszedłem trzy kursy chemioterapii BEP. Jeżeli chodzi o sprawy onkologiczne, to wszystko jest w porządku. Martwią mnie jednak ponowne wysokie wyniki panelu wątrobowego. Dla porównania poniżej są wyniki z trzech ostatnich pobrań krwi:

Wyniki z dnia 15 marca 2017 r.:

Bilirubina całkowita: 0,88 mg/dl (zakres referencyjny: < 1,20 mg/dl)
ALAT: 141 IU/L (zakres referencyjny: < 41 IU/L)
AspAT: 60 U/l (zakres referencyjny: < 40 U/l)
ALP: 128 U/L (zakres referencyjny: 40 - 130 U/L)
GGTP: 45 U/l (zakres referencyjny: < 60 U/l)

Wyniki z dnia 10 lipca 2017 r.:

ALT: 146,70 U/l (norma: <41,00)
AST: 58,80 U/l (norma: < 40,00)
Bilirubina całkowita: 0,81 mg/dl (norma: <1,20)

LDH: 235,00 U/l (norma: 135,00 - 225,00)
Beta-HCG: <0,100 (norma: 0,00 - 2,60)
AFP: 4,00 IU/ml (norma: 0,00 - 5,80)

Wyniki z dnia 28 sierpnia 2017 r.:

ALT: 177,40 U/l (Zakres referencyjny: < 41,00)
AST: 72,70 U/l (Zakres referencyjny: < 40,00)
Bilirubina całkowita: 0,80 mg/dl (Zakres referencyjny: < 1,20)

LDH 244,00 U/l (Zakres referencyjny: 135,00 - 225,00)
Beta-HCG: < 0,100 mIU/ml (Zakres referencyjny: 0,00 - 2,60)
AFP: 4,44 IU/ml (Zakres referencyjny: 0,00 - 4,00)

Dodatkowo od pewnego czasu boli mnie w prawym podżebrzu, a dokładniej w miejscu wątroby. Lekarz z Poradni Hepatologicznej, gdzie jeżdżę na kontrolę powiedział, że LDH orad AFP musi być kontrolowane i tego się trzymam. Jednak ostatni raz w poradni byłem w marcu 2017 r. i jak widać wyniki panelu wątrobowego oraz LDH i AFP nie są najlepsze. Czy te wyniki mogą być niepokojące? Proszę o poradę, co i jak mam zrobić...

katka_wariatka
Użytkownicy
Posty: 3
Rejestracja: 8 mar 2018, o 14:27

Re: Problem z wątrobą.

Post autor: katka_wariatka » 15 mar 2018, o 12:34

@Janusz, jak się czujesz?

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post