Przygotowanie pacjenta do zabiegu operacyjnego pod kątem żywieniowym
Jednym z najważniejszych aspektów przygotowania pacjenta do zabiegu operacyjnego jest ocena ryzyka powikłań związanych z procedurą chirurgiczną. Każdy zabieg operacyjny obarczony jest potencjalnymi powikłaniami, które mogą wystąpić zarówno w trakcie zabiegu jak i w okresie pooperacyjnym.
Powikłania te są związane z samą chorobą (umiejscowienie nowotworu, stopień zaawansowania miejscowego, konieczność wykonania rozległej procedury chirurgicznej), z techniką chirurgiczną (zespolenia w obrębie przewodu pokarmowego wykonywane ręcznie lub za pomocą staplerów) a także z chorobami współistniejącymi, takimi jak miażdżyca naczyń krwionośnych, choroby mięśnia sercowego (niewydolność, arytmia, niedotlenienie), choroby układu oddechowego (przewlekła obturacyjna choroba płuc, astma) i wiele innych.
Przy tak wielu aspektach, branych pod uwagę przy ocenie stanu ogólnego pacjenta i szacowaniu skutków zabiegu operacyjnego, nie wolno zapominać o aspektach żywieniowych, o stopniu odżywienia pacjenta kwalifikowanego do operacji.
Prawidłowy stan odżywienia jest niezwykle ważny w procesie chirurgicznego leczenia choroby nowotworowej. Do najważniejszych korzyści wynikających z dobrego odżywienia pacjenta należą m.in.:
wspomaganie gojenia się ran pooperacyjnych
zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań związanych z zabiegiem
zmniejsza ryzyko zaburzeń metabolicznych
skrócenie czasu pobytu w szpitalu
lepsze przygotowanie do leczenia uzupełniającego po zabiegu operacyjnym (chemioterapia, radioterapia)
Utrata masy ciała powyżej 10% stanowi objaw niedożywienia i jest wskazaniem do zastosowania suplementacji żywieniowej. Dodatkowo uważa się, że okres powyżej 7 dni niewystarczającego odżywiania doustnego jest maksymalnym dopuszczalnym okresem, który pacjent onkologiczny może tolerować bez leczenia żywieniowego.
Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie w chorobie nowotworowej, brak apetytu spowodowany zmianami psychiki chorego i zaawansowanie procesu chorobowego są wskazaniem do wdrożenia leczenia żywieniowego od początku kontaktu z lekarzem w celu przeprowadzenia pacjenta przez cały proces diagnostyczno-leczniczy w jak najlepszym stanie odżywienia, warunkującym jak największe ograniczenie powikłań związanych z leczeniem, a co za tym idzie, zwiększenie szansy na prawidłowe wykonanie leczenia w sposób ciągły, bez konieczności jego wydłużania bądź przerywania. Z tego względu żywienie chorego należy rozpocząć jak najszybciej, jeszcze przed hospitalizacją.
Według zaleceń ESPEN pierwszym krokiem w zapobieganiu niedożywienia u chorych onkologicznych powinno być przewidywanie jego wystąpienia związane ze stanem pacjenta, stopniem zaawansowania choroby i planowanym procesem leczenia. Ma to duże znaczenie praktyczne, gdyż chorzy ci, obarczeni ryzykiem zaburzeń odżywiana odnoszą korzyści z leczenia żywieniowego prowadzonego przez 10-14 dni przed planowaną operacją. Dotyczy to zarówno poprawy wyników leczenia jak i jakości życia chorego.
Opublikowane wytyczne dotyczące kompleksowej opieki okołooperacyjnej dla poprawy wyników leczenia (ERAS) omawiają i zalecają standardy okołooperacyjnego postępowania żywieniowego, ale nie podają informacji o potrzebie oceny stopnia odżywienia na długo przed zabiegiem operacyjnym. A przecież czas pomiędzy wstępną diagnozą a rozpoczęciem leczenia można wykorzystać do poprawy odżywienia chorego, a co za tym idzie, zwiększenia możliwości przeprowadzenia kompleksowego leczenia z jak najmniejszym ryzykiem powikłań związanych ze stanem ogólnym pacjenta. Korzyści z włączenia w okresie przedoperacyjnym dodatkowego żywienia opartego o specjalistyczne doustne preparaty żywieniowe zostały udowodnione w prospektywnym badaniu randomizowanym i powinny być stosowane u każdego chorego, także w przypadku, gdy nie stwierdza się klinicznych cech niedożywienia. Problemy prawidłowego odżywiania pacjenta powinny być brane pod uwagę i analizowane na każdym etapie leczenia, zarówno w okresie przygotowywania do zabiegu, w okresie okołooperacyjnym i pooperacyjnym a także po wyjściu ze szpitala, który to okres jest często przygotowaniem do następnego etapu leczenia.
Onkonet
Przygotowanie żywieniowe do leczenia chirurgicznego
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Kto kwalifikuje się do chirurgicznego leczenia otyłości w ra
autor: Asystentka » 14 maja 2017, o 17:48 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1396 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
14 maja 2017, o 17:48
-
-
-
Czy rozszczep napletka przy prawidłowym ujściu cewki wymaga leczenia chirurgicznego
autor: Asystentka » 16 lut 2017, o 09:30 » w Urologia - Seksuologia - 0 Odpowiedzi
- 1261 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
16 lut 2017, o 09:30
-
-
-
UroterapiaLeczenie bez farmakoterapii oraz chirurgicznego
autor: admin. med. » 25 lip 2016, o 08:45 » w Urologia - Seksuologia - 0 Odpowiedzi
- 978 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
25 lip 2016, o 08:45
-
-
-
Jakie są najczęstsze powikłania po zabiegach chirurgicznego
autor: Asystentka » 16 maja 2017, o 07:26 » w Chirurgia, ortopedia, rehabilitacja, chirurgia plastyczna, neurochirurgia, flebologia - 0 Odpowiedzi
- 1098 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
16 maja 2017, o 07:26
-