składniki:
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
10 dag cukru
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
250 ml jogurtu greckiego
150 ml oleju
1 kg śliwek
7 orzechów włoskich
10 migdałów bez skórki
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiej przez sito do miski. Dodaj cukier. Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj miód, jogurt i olej. Wymieszaj dokładnie i stopniowo dodaj suche składniki. Wymieszaj delikatnie.
2. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. W blenderze rozdrobnij orzechy włoskie i migdały. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i ułóż je ciasno na cieście rozcięciem ku górze. Posyp bakaliami. Jeśli są kwaśne, możesz je posłodzić. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.
Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
Diabelskie ciasto
Składniki
180g mąki
200g cukru pudru
50g kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150g masła z lodówki w kawałkach
120ml gorącej, parzonej kawy
120ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jaja
Składniki na masę czekoladową
340g mlecznej czekolady
420ml bitej śmietany
80g kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i posyp jej brzegi mąką.
2. Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę do pieczenia i sól do dużej miski. Dodaj masło i porządnie zmiksuj.
3. Wymieszaj razem gorącą kawę, mleko, wanilię i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Zmiksuj wszystko razem. Wbij jajka do małego naczynia i wymieszaj widelcem, później dodaj je do masy i zmiksuj na średnich obrotach. Wlej masę do wcześniej przygotowanej formy tak, by wyeliminować wszelkie bąbelki powietrza.
4. Piecz ciasto około 30 minut, później odstaw na jakieś 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij je z formy i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Samo ciasto powinno się upiec dzień wcześniej przed nałożeniem masy.
5. Masa: Połam czekoladę na kawałki i wrzuć razem z bitą śmietaną do rondelka. Rondelek umieść na garnuszku z gotującą się wodą. Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę, wanilię i sól. Wystudź powstałą masę, aż uzyskasz odpowiednią gęstość (taką, żeby dało się tym posmarować ciasto, możesz ją w międzyczasie mieszać, ale tylko łyżką, niczym elektrycznym).
6. Uprzednio przygotowane ciasto przetnij poziomo na dwie połowy. Jeśli to potrzebne, przytnij je tak, by było równe. Pierwszą połowę połóż na talerzu. Weź wcześniej przygotowaną masę czekoladową i posmaruj wierzch ciasta (nie żałuj sobie J). Połóż drugą połowę ciasta na górze i ponownie wysmaruj ciasto kremem, tym razem nie zapomnij o bokach. Możesz użyć szpatułki, by uzyskać ładny design. Odstaw ciasto do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
7. Ciasto można trzymać w lodówce do 3 dni. (Kto by tyle wytrzymał...)
180g mąki
200g cukru pudru
50g kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150g masła z lodówki w kawałkach
120ml gorącej, parzonej kawy
120ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jaja
Składniki na masę czekoladową
340g mlecznej czekolady
420ml bitej śmietany
80g kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i posyp jej brzegi mąką.
2. Przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę do pieczenia i sól do dużej miski. Dodaj masło i porządnie zmiksuj.
3. Wymieszaj razem gorącą kawę, mleko, wanilię i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Zmiksuj wszystko razem. Wbij jajka do małego naczynia i wymieszaj widelcem, później dodaj je do masy i zmiksuj na średnich obrotach. Wlej masę do wcześniej przygotowanej formy tak, by wyeliminować wszelkie bąbelki powietrza.
4. Piecz ciasto około 30 minut, później odstaw na jakieś 20 minut do ostygnięcia. Po tym czasie wyjmij je z formy i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Samo ciasto powinno się upiec dzień wcześniej przed nałożeniem masy.
5. Masa: Połam czekoladę na kawałki i wrzuć razem z bitą śmietaną do rondelka. Rondelek umieść na garnuszku z gotującą się wodą. Mieszaj co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz jednolitą masę. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę, wanilię i sól. Wystudź powstałą masę, aż uzyskasz odpowiednią gęstość (taką, żeby dało się tym posmarować ciasto, możesz ją w międzyczasie mieszać, ale tylko łyżką, niczym elektrycznym).
6. Uprzednio przygotowane ciasto przetnij poziomo na dwie połowy. Jeśli to potrzebne, przytnij je tak, by było równe. Pierwszą połowę połóż na talerzu. Weź wcześniej przygotowaną masę czekoladową i posmaruj wierzch ciasta (nie żałuj sobie J). Połóż drugą połowę ciasta na górze i ponownie wysmaruj ciasto kremem, tym razem nie zapomnij o bokach. Możesz użyć szpatułki, by uzyskać ładny design. Odstaw ciasto do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
7. Ciasto można trzymać w lodówce do 3 dni. (Kto by tyle wytrzymał...)
Przepis na Wigilijny barszcz czerwony
Lubię suszone grzyby, korzenne przyprawy, kapustę, buraki. Jednak aby dodać lekkiego twista tradycyjnym potrawom czasami zaskakuję swoją rodzinę ciekawymi dodatkami czy przyprawami.
Spróbujcie, może i Wasza babcia się przekona, że pomarańcze chodzą w parze z burakami, a kapusta z kardamonem.
Kremowy barszcz z cynamonem
Składniki:
Około 2 kg buraków
Ocet jabłkowy lub sok z cytryny
Cukier trzcinowy
1 duże jabłko – obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych
2 ząbki czosnku (opcjonalnie do smaku)
1 listek laurowy
Około 1 l bulionu jarzynowego
Sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 laska cynamonu (można pominąć)
Wykonanie
Buraki myjemy i obieramy.
W dużym garnku zalewamy buraki zimną wodą (warzywa korzenne zawsze zalewamy zimną wodą).
Dodajemy 1 jabłko przepołowione i oczyszczone z pestek (podczas gotowania rozpadnie się i zostanie tylko skórka).
Dodajemy 2 łyżki octu (dla zachowania koloru) oraz 2 łyżki cukru – dla wydobycia słodyczy. Dodajemy listek laurowy i czosnek.
Buraki zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy 2 godziny. Sprawdzamy w międzyczasie czy są już dobre, jednak zawsze zajmuje to mniej więcej 2 godziny.
Ugotowane buraki odcedzamy pozostawiając płyn.
Wyjmujemy skórkę po jabłkach i listek.
Do garnka wlewamy połowę bulion (podgrzanego) i wrzucamy buraki.
Miksujemy blenderem, stopniowo dodajemy wywar z buraków. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli jest za rzadka dodajemy wywaru bądź bulionu. Zróbcie taką zupę jaką lubcie, mi powstał taki półkrem.
Jak już uzyskacie odpowiednią konsystencję doprawcie go do smaku – sól, pieprz, może trochę octu, trochę soli. Musicie sami wyczuć smak.
Na koniec dodajcie cynamon jeśli chcecie i zagotujcie jeszcze raz wszystko. Cynamon ma nadać tylko aromat więc możecie go wyciągnąć po zagotowaniu.
Zupę można przecedzić przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek.
Możecie podawać z uszkami, kozim serem i pietruszką.
Życzę smacznego!!!
Danuta Jabłońska
Roladki drobiowe z musztardą figową
4 filety z kurczaka (po 200 g)
przyprawa do drobiu
musztarda figowa
5 łyżek mąki
1 jajko
bułka tarta
sól,pieprz
Filety z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, lekko rozbijamy, nacieramy przyprawą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie z jednej strony smarujemy musztardą, zwijamy, oprószamy mąką, zanurzamy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy, zawijamy w folię i zapiekamy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180°C.
przyprawa do drobiu
musztarda figowa
5 łyżek mąki
1 jajko
bułka tarta
sól,pieprz
Filety z kurczaka oczyszczamy, płuczemy, lekko rozbijamy, nacieramy przyprawą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie z jednej strony smarujemy musztardą, zwijamy, oprószamy mąką, zanurzamy w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy, zawijamy w folię i zapiekamy 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp 180°C.
Pączki na tłusty czwartek
mąka, 3 szklanki
mąka na podsypkę, 1/2 szklanki
cukier, 1/3 szklanki
jajka, 5
margaryna/masło, 50 gr
mleko, 3/4 szklanki
drożdże suszone/świeże, 1 czubata łyżka/30 gr
olejek waniliowy, kilka kropel
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
smalec, 1 kg
Przygotowanie
Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia
Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
Ciasto uformować w wałek i pokroić na 20-25 kawałków
Na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę (opcjonalnie , uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia
Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu)
Posypać cukrem pudrem.
Taka wprawka przed tłustym czwartkiem. Następnym razem - podpatrzone w cukierni - zamiast cukru pudru zanurzę je w polewie czekoladowej i posypie kawałkami orzechów
mąka na podsypkę, 1/2 szklanki
cukier, 1/3 szklanki
jajka, 5
margaryna/masło, 50 gr
mleko, 3/4 szklanki
drożdże suszone/świeże, 1 czubata łyżka/30 gr
olejek waniliowy, kilka kropel
cukier waniliowy, 2 łyżeczki
smalec, 1 kg
Przygotowanie
Mleko podgrzać, rozprowadzić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozczyn wymieszać, posypać mąką i pozostawić do wyrośnięcia
Do przesianej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, ubite białka oraz wyrośnięty rozczyn. Po wstępnym wyrobieniu ciasta dodać roztopioną margarynę/masło. Dalej wyrabiać, aż do całkowitego wchłonięcia się tłuszczu
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
Ciasto uformować w wałek i pokroić na 20-25 kawałków
Na rozwałkowane lub spłaszczone palcami kawałki ciasta nałożyć np. marmoladę (opcjonalnie , uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia
Smażyć z obu stron w gorącym smalcu na złoty kolor. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i układać na tacy wyłożonej papierem (do odsączenia z tłuszczu)
Posypać cukrem pudrem.
Taka wprawka przed tłustym czwartkiem. Następnym razem - podpatrzone w cukierni - zamiast cukru pudru zanurzę je w polewie czekoladowej i posypie kawałkami orzechów
Re: Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
Wow, ze tez wczesniej nie widzialem tego wątku. Super przepisy! Kilka z nich na pewno wypróbuję <brawo>
Re: Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
Ja ostatnio robiłam batony z masła orzechowego i odżywką białkową. Jest super
50 g masła orzechowego (może być też masło z nerkowców lub migdałowe) – uwaga na tłuszcz palmowy, cukier i sól!!!
80 g płatków owsianych górskich
100 g odżywki białkowej – u mnie izolat białka serwatkowego o smaku waniliowym
30 g rozkruszonych migdałów
10 g nasion chia
około 60-70 ml letniej wody
50 g masła orzechowego (może być też masło z nerkowców lub migdałowe) – uwaga na tłuszcz palmowy, cukier i sól!!!
80 g płatków owsianych górskich
100 g odżywki białkowej – u mnie izolat białka serwatkowego o smaku waniliowym
30 g rozkruszonych migdałów
10 g nasion chia
około 60-70 ml letniej wody
Re: Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
Co do masła orzechowego to ja sam zacząłem takie robić. Sklepowym nie daję do końca wiary, co człowiek sam zrobi to jest pewny co w słoiku siedzi.
Re: Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
O kurczę, dziękuję za przepisy! Większość z nich wydaje się bardzo ciekawa i smaczna. Musze więc wypróbować
Re: Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
Roladki z kurczaka z papryka i serem mozarella zawijane boczkiem.
Duza piers z kurczaka.
1 papryka
kulki sera mozarella
kilka plastrów wędzonego boczku
Pierś kroimy na pojedyncze filety, rozbijamy delikatnie tłuczkiem i posypujemy sola i pieprzem wg uznania. Natepnie pokrojoną w paski paprykę ukladamy na filetach dodajemy po 3 kulki mozarelli mini i formujemy roladę. Roladkę owijamy platsrami boczku i wkladamy do piekarnika na 20 min w 180 stopniach.Podajemy z kasza lub ryżem i ulubionymi warzywami.
Duza piers z kurczaka.
1 papryka
kulki sera mozarella
kilka plastrów wędzonego boczku
Pierś kroimy na pojedyncze filety, rozbijamy delikatnie tłuczkiem i posypujemy sola i pieprzem wg uznania. Natepnie pokrojoną w paski paprykę ukladamy na filetach dodajemy po 3 kulki mozarelli mini i formujemy roladę. Roladkę owijamy platsrami boczku i wkladamy do piekarnika na 20 min w 180 stopniach.Podajemy z kasza lub ryżem i ulubionymi warzywami.