- Jeść 5 małych objętościowo posiłków w ciągu dnia
- Posiłki spożywać o regularnych porach z 2 - 3 godzinnymi przerwami
- Między posiłkami można tylko pić wodę mineralną lub inne napoje obojętne, np. słabe niesłodzone napary herbaty
- Pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu
- Ostatni posiłek należy spożywać około 2 - 3 godziny przed snem
- Należy spożywać posiłki świeżo przygotowane
- Potrawy należy bardzo dokładnie żuć
- Należy unikać spożywania owoców oraz słodyczy na ostatni posiłek
- Nie należy pić w trakcie posiłku
- Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie
- Tłuszcze dobrej jakości (olej, oliwa z oliwek, olej lniany) należy dodawać do gotowych potraw
- Dozwolone warzywa należy spożywać w co najmniej 3-4 posiłkach w ciągu dnia
- Powinno się spożywać 2 - 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie
- Należy spożywać co najmniej 3 porcje ryb tygodniowo
- Należy znacznie wykluczyć spożycie tłustego mięsa i tłustych wędlin
- Słodycze należy ograniczyć do 1 - 2 małych porcji w ciągu tygodnia
- Należy ograniczyć sól i ostre przyprawy
- Należy bezwzględnie unikać alkoholu
W diecie łatwo strawnej ogranicza się spożycie produktów i potraw tłustych, produktów wzdymających, zawierających stosunkowo dużo błonnika, wędzonych, potraw smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, ostro przyprawionych. Przez pierwsze dni stosowania diety, uwzględniając ogólny stan chorego, można powstrzymać się od poda¬wania surowych warzyw i owoców. Warzywa można podawać ugoto¬wane, a owoce w postaci kompotów. W miarę poprawy stanu chorego należy stopniowo rozszerzać rodzaje produktów i potraw podawanych pacjentowi. Należy zwracać uwagę na indywidualną tolerancję produktów i potraw przez pacjenta. Niektóre produkty tradycyjnie ograniczane w diecie łatwo strawnej mogą być przez niektóre osoby dobrze tole¬rowane i wtedy można je dołączyć do jadłospisu osoby chorej. Jeżeli jest to możliwe, należy powracać do żywienia podstawowego, nie przedłużając nadmiernie stosowania diety lekkostrawnej
Reżym Żywieniowy przy resekcji jelit
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Dieta przy resekcji jelit,sztucznym odbytem i ileostomią
autor: admin. med. » 22 lis 2015, o 12:10 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 1703 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 lis 2015, o 12:10
-
-
-
Poradnik żywieniowy przy Nieswoistym Zapaleniu Jelita
autor: Asystentka » 21 lis 2016, o 10:32 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1220 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
21 lis 2016, o 10:32
-
-
-
Zastosowanie kleju fibrynowego przy resekcji wątroby
autor: admin. med. » 4 maja 2016, o 14:56 » w Chirurgia, ortopedia, rehabilitacja, chirurgia plastyczna, neurochirurgia, flebologia - 0 Odpowiedzi
- 1372 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
4 maja 2016, o 14:56
-
-
-
PROBIOSET- przy antybiotykach, poprawa flory bakteryjnej jelit
autor: admin. med. » 26 lis 2015, o 12:18 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1263 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
26 lis 2015, o 12:18
-