Chemia w jedzeniu, zanieczyszczone powietrze
Co drugi mieszkaniec Polski doświadczy w swoim życiu choroby alergicznej; liczba osób cierpiących na alergie nieustannie wzrasta, a w miastach jest cztery razy więcej alergików niż na wsi - mówi PAP alergolog prof. Piotr Kuna.
Jedną z najczęstszych postaci alergii jest alergia na pyłki. W Polsce najczęściej uczulają trawy i chwasty (m.in. bylica, babka, szczaw, komosa, pokrzywa, ambrozja) oraz drzewa (olcha, leszczyna, brzoza).
Liczba osób cierpiących na alergie wzrasta na całym świecie, a szczególnie w krajach rozwijających się. Zdaniem prof. Piotra Kuny, dyrektora Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 1 im. Barlickiego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, związane jest to przede wszystkim ze zmianą stylu życia, przenoszeniem się ludzi ze środowisk wiejskich do miejskich, z mniejszym kontaktem ze środowiskiem naturalnym, jak również ze zmianą diety, większą liczbą substancji chemicznych.
Alergie są też związane z porodami, które nie odbywają się naturalnie, ale na drodze cesarskiego cięcia. - Poród na drodze cięcia cesarskiego zwiększa ryzyko astmy dwa razy w stosunku do porodu naturalnego - mówi prof. Piotr Kuna.
Przypomina, że alergia obejmuje wszystkie narządy człowieka, które stykają się bezpośrednio ze środowiskiem zewnętrznym: drogi oddechowe, oczy, uszy, nos, oskrzela, krtań, skórę, ale także przewód pokarmowy i narządy płciowe.
Obecnie - jak podkreśla - dominują alergie wziewne, które stanowią 80 proc. wszystkich alergii. Zachorowania na dwie najpopularniejsze choroby: astmę oskrzelową i alergiczny nieżyt nosa, ustabilizowały się. Natomiast gwałtownie rośnie w tej chwili liczba zachorowań na alergie pokarmowe, szczególnie u dzieci, która jest skutkiem używania środków chemicznych dla zwiększenia trwałości żywności.
- I to jest alergia na jajko, na mleko, na pszenicę, na cytrusy, na coraz większą liczbę warzyw i owoców. To przybiera w tej chwili bardzo niepokojące rozmiary. Ta alergia może się ujawnić w każdym wieku i niestety daje często objawy niespodziewane, gwałtowne, prowadzące nawet do śmierci - dodał ekspert.
Zdaniem prof. Kuny wpływ na zwiększającą się liczbę chorób alergicznych ma coraz gorsza jakość powietrza. Jak ocenia, najbardziej szkodliwe dla zdrowia jest spalanie śmieci i palenie w domach niskiej jakości paliwem, przede wszystkim złej jakości węglem oraz spaliny silników diesla. Natomiast - według prof. Kuny - spalanie benzyny, gazu, czy działanie elektrociepłowni wyposażonych w dobre filtry nie jest tak szkodliwe.
Skąd tyle alergii?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Objawy alergii.Badania w kierunku alergii
autor: admin. med. » 1 maja 2016, o 08:23 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1366 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 maja 2016, o 08:23
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 1735 Odsłony
-
Ostatni post autor: Oknona
6 kwie 2019, o 16:42
-
-
Diagności laboratoryjni chcą zarabiać tyle co lekarze?
autor: Asystentka » 24 paź 2016, o 09:29 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1053 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
24 paź 2016, o 09:29
-
-
-
Szpital ma nową salę dla noworodków,tyle, że płatną
autor: admin. med. » 29 sie 2016, o 08:23 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1357 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
29 sie 2016, o 08:23
-
-
-
AIDS - ważny nie tyle wirus, co reakcja immunologiczna
autor: admin. med. » 4 paź 2016, o 20:06 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1056 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
4 paź 2016, o 20:06
-