Spożycie produktów pełnoziarnistych a ryzyko zgonu i chorób

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
Asystentka

Spożycie produktów pełnoziarnistych a ryzyko zgonu i chorób

Post autor: Asystentka »

Spożycie produktów pełnoziarnistych a ryzyko zgonu i chorób sercowo-naczyniowych – przegląd systematyczny
Omówienie artykułu: Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
D. Aune i wsp.
BMJ, 2016; 353: i2716

Opracowały: Anna Bagińska, Karolina Moćko, dr n. med. Ewa Płaczkiewicz-Jankowska
Konsultowała prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości, Katedra Patofizjologii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

Skróty: CI – przedział ufności, ChSN – choroba sercowo-naczyniowa, ChW – choroba wieńcowa, RR – ryzyko względne

Metodyka: przegląd systematyczny z metaanalizą 45 prospektywnych badań kohortowych opublikowanych w latach 1984–2016; poniżej przedstawiono wybrane wyniki dotyczące związku między spożyciem produktów pełnoziarnistych i ryzykiem ChW, udaru mózgu, ChSN, zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, zgonu z powodu ChW, udaru mózgu, ChSN, nowotworu złośliwego, choroby układu oddechowego, cukrzycy, choroby zakaźnej, choroby układu nerwowego i zgonu z przyczyn innych niż ChSN i nowotwory

Populacja: w poszczególnych analizach od blisko 250 tys. do 700 tys. osób

Grupa badana: największe spożycie produktów pełnoziarnistych (wg definicji autorów danego badania)

Grupa kontrolna: najmniejsze spożycie produktów pełnoziarnistych (wg definicji autorów danego badania)

Wyniki: p. tab. 1 i 2
cd...mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post