Spożycie produktów pełnoziarnistych a ryzyko zgonu i chorób sercowo-naczyniowych – przegląd systematyczny
Omówienie artykułu: Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
D. Aune i wsp.
BMJ, 2016; 353: i2716
Opracowały: Anna Bagińska, Karolina Moćko, dr n. med. Ewa Płaczkiewicz-Jankowska
Konsultowała prof. dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości, Katedra Patofizjologii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Skróty: CI – przedział ufności, ChSN – choroba sercowo-naczyniowa, ChW – choroba wieńcowa, RR – ryzyko względne
Metodyka: przegląd systematyczny z metaanalizą 45 prospektywnych badań kohortowych opublikowanych w latach 1984–2016; poniżej przedstawiono wybrane wyniki dotyczące związku między spożyciem produktów pełnoziarnistych i ryzykiem ChW, udaru mózgu, ChSN, zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, zgonu z powodu ChW, udaru mózgu, ChSN, nowotworu złośliwego, choroby układu oddechowego, cukrzycy, choroby zakaźnej, choroby układu nerwowego i zgonu z przyczyn innych niż ChSN i nowotwory
Populacja: w poszczególnych analizach od blisko 250 tys. do 700 tys. osób
Grupa badana: największe spożycie produktów pełnoziarnistych (wg definicji autorów danego badania)
Grupa kontrolna: najmniejsze spożycie produktów pełnoziarnistych (wg definicji autorów danego badania)
Wyniki: p. tab. 1 i 2
cd...mp.pl
Spożycie produktów pełnoziarnistych a ryzyko zgonu i chorób
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Spożycie kawy a ryzyko marskości wątroby
autor: admin. med. » 26 lut 2016, o 08:13 » w Porady ZUS, przydatne informacje, adresy do stron pomocnych, o seniorach - 0 Odpowiedzi
- 1218 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
26 lut 2016, o 08:13
-
-
-
Spożycie witaminy C a ryzyko raka żołądka
autor: admin. med. » 20 sie 2016, o 10:55 » w Onkologia, Chirurgia Onkologiczna - 0 Odpowiedzi
- 973 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
20 sie 2016, o 10:55
-
-
-
Spożycie jaj a ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu
autor: admin. med. » 5 kwie 2016, o 19:36 » w Kardiologia, Hipertensjologia, Angiologia - 0 Odpowiedzi
- 1127 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
5 kwie 2016, o 19:36
-
-
-
Czy Statyny obniżają ryzyko zgonu
autor: Asystentka » 6 gru 2016, o 09:09 » w Onkologia, Chirurgia Onkologiczna - 0 Odpowiedzi
- 1104 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 gru 2016, o 09:09
-
-
-
Stosowanie empagliflozyny a ryzyko zgonu
autor: Asystentka » 15 paź 2016, o 08:00 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1136 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
15 paź 2016, o 08:00
-