Spożywanie kawy może znacząco redukować ryzyko rozwoju marskości wątroby

Rozpoznawanie, profilaktyka i leczenie chorób wewnętrznych, choroby wieku starszego, choroby zakaźne, układu oddechowego, diabetologia, alergie.
admin. med.

Spożywanie kawy może znacząco redukować ryzyko rozwoju marskości wątroby

Post autor: admin. med. »

Marskość wątroby jest schorzeniem szeroko rozpowszechnionym na całym świecie, odpowiadającym każdego roku za ponad milion zgonów. Przeprowadzone dotychczas badania obserwacyjne sugerowały ujemną korelację pomiędzy spożywaniem kawy a zachorowalnością na marskość wątroby. O. Kennedy i wsp. zaprojektowali przegląd systematyczny oraz metaanalizę, podsumowującą dotychczasowe badania traktujące na temat związku spożycia kawy z zachorowalnością na marskość wątroby. Wyniki analizy opublikowano na łamach czasopisma Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post