Spożywanie owoców morza a ilość rtęci w mózgu w wieku starsz

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
admin. med.

Spożywanie owoców morza a ilość rtęci w mózgu w wieku starsz

Post autor: admin. med. »

Czy spożywanie owoców morza koreluje ze zwiększonym stężeniem rtęci w mózgu u osób w wieku podeszłym?
Zarówno dane epidemiologiczne, jak i wyniki niektórych dietetycznych badań interwencyjnych wskazują, że spożywanie owoców morza w połączeniu z innymi prozdrowotnymi elementami diety może zmniejszać ryzyko zdrowotne, zwłaszcza w odniesieniu do ryzyka sercowo-naczyniowego. Sugeruje się również korzystny wpływ spożywania owoców morza na funkcje poznawcze. Omawiane badanie, przeprowadzone na podstawie autopsji 286 mózgów zmarłych uczestników badania Memory and Aging Project, dostarcza mechanicystycznych argumentów zwolennikom tej ostatniej tezy. Badanie zaplanowano w celu oceny, czy spożywanie owoców morza koreluje ze zwiększonym stężeniem rtęci w mózgu oraz czy stężenie rtęci oraz spożywanie owoców morza korelują z większą liczbą zmian neuropatologicznych.

Oceny diety, w ramach której oceniano spożycie owoców morza, dokonywano co roku, przez średnio 4,5 roku przed zgonem uczestnika badania. Autorzy wykazali istotną statystycznie korelację między liczbą spożywanych w tygodniu posiłków zawierających owoce morza a stężeniem rtęci w mózgu. Stwierdzono ponadto, że spożywanie tygodniowo co najmniej jednego posiłku zawierającego owoce morza przez osoby obciążone występowaniem APO ε4 wiązało się istotnie z mniejszą gęstością blaszek neurytycznych, mniej nasiloną tauopatią oraz rzadziej rozpoznawaną histopawych, z objawami grypy, również u tych uprzednio szczepionych – leczenie należy włączyć w ciągu 48 godzin). Leczenie przeciwwirusowe zaleca się zwłaszcza u osób hospitalizowanych, z ciężkim postępującym przebiegiem infekcji, dzieci <2. roku życia, osób >65. roku życia, chorych obciążonych przewlekłymi chorobami płuc, układu krążenia, nerek i wątroby oraz cukrzycą, a także z chorobami neurologicznymi i hematologicznymi. Dalsze grupy pacjentów, u których leczenie jest wskazane, to rezydenci domów opieki, osoby z BMI >40 kg/m2, chorzy w immunosupresji oraz kobiety w ciąży i połogu. U dorosłych leczenie oseltamiwirem w dawce 2 × 75 mg powinno trwać 5 dni. tologicznie chorobą Alzheimera. Większe spożycie kwasu α-linolenowego wykazywało znaczący efekt ochronny przed zawałem mózgu. Co ciekawe, większe stężenia rtęci nie korelowały z większymi poziomami neuropatologii.
źródło:mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post