Czy spożywanie owoców morza koreluje ze zwiększonym stężeniem rtęci w mózgu u osób w wieku podeszłym?
Zarówno dane epidemiologiczne, jak i wyniki niektórych dietetycznych badań interwencyjnych wskazują, że spożywanie owoców morza w połączeniu z innymi prozdrowotnymi elementami diety może zmniejszać ryzyko zdrowotne, zwłaszcza w odniesieniu do ryzyka sercowo-naczyniowego. Sugeruje się również korzystny wpływ spożywania owoców morza na funkcje poznawcze. Omawiane badanie, przeprowadzone na podstawie autopsji 286 mózgów zmarłych uczestników badania Memory and Aging Project, dostarcza mechanicystycznych argumentów zwolennikom tej ostatniej tezy. Badanie zaplanowano w celu oceny, czy spożywanie owoców morza koreluje ze zwiększonym stężeniem rtęci w mózgu oraz czy stężenie rtęci oraz spożywanie owoców morza korelują z większą liczbą zmian neuropatologicznych.
Oceny diety, w ramach której oceniano spożycie owoców morza, dokonywano co roku, przez średnio 4,5 roku przed zgonem uczestnika badania. Autorzy wykazali istotną statystycznie korelację między liczbą spożywanych w tygodniu posiłków zawierających owoce morza a stężeniem rtęci w mózgu. Stwierdzono ponadto, że spożywanie tygodniowo co najmniej jednego posiłku zawierającego owoce morza przez osoby obciążone występowaniem APO ε4 wiązało się istotnie z mniejszą gęstością blaszek neurytycznych, mniej nasiloną tauopatią oraz rzadziej rozpoznawaną histopawych, z objawami grypy, również u tych uprzednio szczepionych – leczenie należy włączyć w ciągu 48 godzin). Leczenie przeciwwirusowe zaleca się zwłaszcza u osób hospitalizowanych, z ciężkim postępującym przebiegiem infekcji, dzieci <2. roku życia, osób >65. roku życia, chorych obciążonych przewlekłymi chorobami płuc, układu krążenia, nerek i wątroby oraz cukrzycą, a także z chorobami neurologicznymi i hematologicznymi. Dalsze grupy pacjentów, u których leczenie jest wskazane, to rezydenci domów opieki, osoby z BMI >40 kg/m2, chorzy w immunosupresji oraz kobiety w ciąży i połogu. U dorosłych leczenie oseltamiwirem w dawce 2 × 75 mg powinno trwać 5 dni. tologicznie chorobą Alzheimera. Większe spożycie kwasu α-linolenowego wykazywało znaczący efekt ochronny przed zawałem mózgu. Co ciekawe, większe stężenia rtęci nie korelowały z większymi poziomami neuropatologii.
źródło:mp.pl
Spożywanie owoców morza a ilość rtęci w mózgu w wieku starsz
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Dieta śródziemnomorska Smaczne dania z owoców morza
autor: admin. med. » 21 kwie 2016, o 10:12 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1035 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
21 kwie 2016, o 10:12
-
-
-
Wzywają dentystów do rezygnacji z rtęci w plombach dla dziec
autor: Asystentka » 4 maja 2017, o 19:24 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 837 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
4 maja 2017, o 19:24
-
-
-
Sól z Morza Martwego z cynamonem i kofeiną
autor: Asystentka » 22 lut 2017, o 08:25 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 985 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
22 lut 2017, o 08:25
-
-
-
TSO MORIRI Czysta woda z Morza Martwego do pielęgnacji skóry
autor: admin. med. » 29 lut 2016, o 20:33 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 935 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
29 lut 2016, o 20:33
-
-
-
Czyraki po zjedzeniu owoców - wytłumaczenie?
autor: przemek89k » 30 maja 2019, o 08:09 » w Dermatologia. Wenerologia - 0 Odpowiedzi
- 1204 Odsłony
-
Ostatni post autor: przemek89k
30 maja 2019, o 08:09
-