Gdy dieta jest zbyt uboga, organizm nie ma siły produkować odpowiedniej ilości limfocytów (białe ciałka krwi odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów). Dieta powinna obfitować w owoce i warzywa zawierające dużo witaminy C, która wspomaga walkę z wirusami. Jej najlepszym źródłem jest czarna porzeczka, natka pietruszki, kiwi, kiszona kapusta, pomarańcze, grejpfruty. Dziecko powinno jeść też chude mięso, jaja, nabiał i morskie ryby dostarczające składników działających przeciwzapalnie.
Ważnym składnikiem diety są produkty bogate w witaminę A (zapobiega zakażeniom) – marchew, morele, brzoskwinie, a także te z witaminami z grupy B, które wzmacniają organizm – można je znaleźć w warzywach strączkowych, bananach, śliwkach i figach. Niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego jest żelazo – składnik czerwonych ciałek krwi. Żelazo jest w czerwonym mięsie, soi, zielonych warzywach. Odporność poprawi też wzbogacenie posiłków w produkty z probiotykami (jogurt, mleko acidofilne) i prebiotykami (są w bananach, szparagach, cebuli, czosnku).
Dieta dla dzieci przy częstych chorobach
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Dieta przy chorobach nowotwotowych
autor: admin. med. » 22 lis 2015, o 11:45 » w Diety - rodzaje diet - 0 Odpowiedzi
- 1195 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
22 lis 2015, o 11:45
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 1998 Odsłony
-
Ostatni post autor: Natenka
2 cze 2022, o 13:45
-
-
Bakterie chorobotwórcze mykoplazm płciowych przy częstych za
autor: admin. med. » 5 lip 2016, o 20:37 » w Urologia - Seksuologia - 0 Odpowiedzi
- 1031 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
5 lip 2016, o 20:37
-