Stewia w płynie to środek słodzący o bardzo niskim indeksie glikemicznym

Leki, wskazania, działanie, skutki uboczne, interakcje leków.Leki zalecane do leczenia.Środki spożywcze bezglutenowe
admin. med.

Stewia w płynie to środek słodzący o bardzo niskim indeksie glikemicznym

Post autor: admin. med. »

Powstaje z wyjątkowo słodkich liści rośliny Stevia Rebaudiana. Roślina ta zawdzięcza swój słodki smak glikozydom stewiolowym.

Jest stosowana jako zdrowy, naturalny i niezawierający kalorii substytut cukru oraz sztucznych słodzików. W wielu krajach zachodnich Stevia Rebaudiana podbija rynek środków słodzących. Badania nad Stevia Rebaudiana wykazały jej niezwykle korzystne działanie w takich schorzeniach jak:

• cukrzyca – nie podnosi poziomu glukozy we krwi;
• otyłość – nie zawiera kalorii i dodatkowo hamuje łaknienie;
• próchnica – nie powoduje próchnicy zębów.

Stevia Rebaudiana polecana jest osobom będącym na diecie, gdyż (poza brakiem kalorii) wspomaga utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu. Stosowana jest także w terapii uzależnień od tytoniu i alkoholu. Jeśli dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę i nie chcesz lub nie możesz spożywać cukru – Stewia w płynie jest dla Ciebie idealną alternatywą.
Postaw na słodki smak bez cukru i bez posmaku goryczki.

Opis produktu:
W przeciwieństwie do syntetycznych słodzików Stewia w płynie zawiera naturalny ekstrakt ze Stevia Rebaudiana. Zagustuj smacznej i zdrowej słodyczy w unikalnej, płynnej formie.

Stewia w płynie to naturalna słodycz bez cukru:


• 0 kcal w porcji – polecana dla osób na diecie, dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę;
• bez konserwantów;
• bezpieczna dla diabetyków – IG = 0; nie podnosi poziomu glukozy we krwi;
• zmniejsza łaknienie i chęć podjadania wspomagając utratę wagi;
• nie powoduje próchnicy zębów;
• bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU);
• nietoksyczna – brak jakichkolwiek niepożądanych efektów przy długotrwałym stosowaniu;
• może być stosowana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz przez dzieci;
• odporna na wysoką temperaturę (do 200˚C) – idealna do gotowania i pieczenia;
• nie ulega fermentacji – przeznaczona do wszelkiego rodzaju marynat i przetworów;
• długa data przydatności do spożycia.

Stevia w płynie to naturalny środek słodzący bez konserwantów, bez alkoholu, bez cukru/

Składniki wg INCI:

Aqua (woda dejonizowana), Glycerin (gliceryna roślinna), Substancja słodząca: Stevia Rebaudiana Extract (glikozydy stewiolowe – naturalny ekstrakt ze stewii).

Postać produktu, opakowanie i dawkowanie:

Produkt w płynie, dawkowany w kroplach, zamknięcie typu flip-top.
Pojemność: 55 ml/1,87 FL.OZ. = ok. 1250 kropli = ok. 625 łyżeczek / kostek cukru = ok. 3,125 kg cukru
2-3 krople = 1 łyżeczka / kostka cukru, 1 porcja = 5 kropli = ok. 2,5 łyżeczki / kostki cukru

Przechowywanie:

Chronić przed światłem. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
rzeciwwskazania i środki ostrożności:

Nie używać po upływie daty ważności. Nie należy stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. W razie wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości należy zaprzestać stosowania i w razie potrzeby skonsultować się z lekarzem.

Działania niepożądane i interakcje:

Nie stwierdzono.

Zastosowanie:

Stewia w płynie jest skondensowana i bardzo wydajna. Stosować według własnego uznania do słodzenia napojów i potraw (tj. produktów płynnych i półpłynnych). Nawet niewielka ilość tj. 2-3 krople = 1 łyżeczka / kostka cukru powoduje zauważalną różnicę w smaku. Idealna do pieczenia i gotowania ze względu na odporność na wysokie temperatury (do 200˚C). Doskonała do słodzenia kawy, herbaty, kakao, zimnych i gorących napojów, jogurtu, budyniu, sałatek, różnego rodzaju sosów i deserów oraz ciast. Produkt wegański / wegetariański.

Wskazania:

Polecana dla osób ze skłonnością do otyłości, diabetyków oraz preferujących zdrowy tryb życia.
Nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego. Nie zawiera aspartamu
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post