Choroba,leki i to co jesz!Jedzenie a leki!

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
admin. med.

Choroba,leki i to co jesz!Jedzenie a leki!

Post autor: admin. med. »

Niektóre pokarmy mogą osłabiać działanie leków lub je nasilać,dlatego należy uważać co jesz!

Kiedy jesteśmy chorzy musimy zwracać uwagę na to co jemy,kiedy przyjmujemy leki po jedzeniu czy na czczo,czym popijamy i co jemy.
Niektóre pokarmy nasilają działanie leków i to w obydwie strony,osłabiają i wzmacniają,zwiększając lub zmniejszając stężenie leku we krwi
Nie powinno się jeść:
czekolady,serów pleśniowych,czy dojrzewających oraz wędzonych ryb,a także dojrzałych bananów oraz pić wina,jeśli zażywamy antybiotyki lub antydepresanty,Potrawy te w połączeniu z lekami wywołać bóle głowy lub skoki ciśnienia czy kołatanie.
Jeśli przyjmujemy leki nasercowe nie powinniśmy spożywać bezpośrednio przed i ich spożyciu owsianki warzyw oraz produktów bogatych w błonnik,ponieważ mogą osłabiać działanie niektórych leków i zaostrzać objawy chorobowe.
Jeśli lubimy mleko,to powinniśmy zrezygnować z jego picia jeśli przyjmujemy antybiotyki,ponieważ mleko hamuje ich wchłanianie.Jeśli przyjmujemy leki na anemię,nie pijmy kawy,herbaty ponieważ te napoje zmniejszają wchłanianie żelaza.Kawy też nie powinny pić osoby przyjmujące leki na astmę.
Czym popijać.Najlepiej wodą,ale nigdy sokami cytrusowymi,które zwiększają stężenie substancji czynnych leków i nasilają działania niepożądane.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post