Suplementacja kwasu foliowego w żywności a ryzyko wad serca

Profilaktyką, choroby żeńskiego układu płciowego, zaburzenia miesiączkowania, antykoncepcja hormonalna, mechaniczna, naturalna, ciąża, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, porady intymne
admin. med.

Suplementacja kwasu foliowego w żywności a ryzyko wad serca

Post autor: admin. med. »

Suplementacja kwasu foliowego w żywności a ryzyko wad serca u płodów i noworodków


Suplementacja kwasu foliowego jest powszechnie i skutecznie stosowana w zapobieganiu wadom cewy nerwowej. Z badania opublikowanego w „Circulation” wynika, że może także przyczyniać się do zmniejszenia częstości występowania niektórych nieuwarunkowanych genetycznie wad serca (congenital heart defects – CHD).


Badacze z Vancouver w Kanadzie przeanalizowali wszystkie żywo i martwo urodzone po 20. tygodniu ciąży noworodki (z wyjątkiem Quebecu i Manitoby) w latach 1990-2011 (n = 5 901 701) i porównali częstość wad serca przed (1990-1997) i po wprowadzeniu (1998-2011) suplementacji kwasu foliowego w żywności.

W całym badanym 22-letnim okresie stwierdzono u noworodków i niemowląt 72 591 przypadków wrodzonych wad serca. Do analizy zakwalifikowano 66 908 przypadków wad nieuwarunkowanych chromosomalnie. Całkowitą częstość CHD określono na 12,3/1000 porodów, przy czym w tym okresie zaobserwowano zmniejszenie się występowania wszystkich rodzajów wad serca, z wyjątkiem wad przegrody miedzyprzedsionkowej, których częstość znamiennie wzrosła.

Po wprowadzeniu suplementacji kwasu foliowego w żywności zmniejszyła się częstość występowania wad stożka i pnia naczyniowego (skorygowane ryzyko względne [adjusted rate ratio – aRR]: 0,73, 95% przedział ufności [confidence interval – CI]: 0,62–0,85), koarktacji aorty (aRR: 0,77; 95% CI: 0,61–0,96), wad przegrody międzykomorowej (aRR: 0,85; 95% CI: 0,75–0,96) oraz przegrody międzyprzedsionkowej (aRR: 0,82; 95% CI: 0,69–0,95). Nie zaobserwowano natomiast takiej zależności w przypadku ciężkich wad innych niż stożka i pnia naczyniowego (aRR: 0,81; 95% CI: 0,65–1,03) oraz innych nieprawidłowości serca i układu krążenia (aRR: 0,98; 95% CI: 0,89–1,11).

W analizie uwzględniono wiek matki, występowanie cukrzycy przed zajściem w ciążę, stanu przedrzucawkowego, ciąży wielopłodowej oraz późną aborcję.

Badacze przypominają, że po wprowadzeniu suplementacji kwasu foliowego w okresie okołozapłodnieniowym częstość wad cewy nerwowej w Kanadzie zmniejszyła się o prawie 50%. Teraz podobna interwencja (suplementacja w żywności) przyniosła korzyści w postaci mniejszej liczby niektórych wad wrodzonych serca, choć – jak przyznają autorzy – w badaniu nie uwzględniono wpływu zmian w występowaniu znanych czynników ryzyka CHD.


źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post