Suplementacja kwasu foliowego w żywności a ryzyko wad serca u płodów i noworodków
Suplementacja kwasu foliowego jest powszechnie i skutecznie stosowana w zapobieganiu wadom cewy nerwowej. Z badania opublikowanego w „Circulation” wynika, że może także przyczyniać się do zmniejszenia częstości występowania niektórych nieuwarunkowanych genetycznie wad serca (congenital heart defects – CHD).
Badacze z Vancouver w Kanadzie przeanalizowali wszystkie żywo i martwo urodzone po 20. tygodniu ciąży noworodki (z wyjątkiem Quebecu i Manitoby) w latach 1990-2011 (n = 5 901 701) i porównali częstość wad serca przed (1990-1997) i po wprowadzeniu (1998-2011) suplementacji kwasu foliowego w żywności.
W całym badanym 22-letnim okresie stwierdzono u noworodków i niemowląt 72 591 przypadków wrodzonych wad serca. Do analizy zakwalifikowano 66 908 przypadków wad nieuwarunkowanych chromosomalnie. Całkowitą częstość CHD określono na 12,3/1000 porodów, przy czym w tym okresie zaobserwowano zmniejszenie się występowania wszystkich rodzajów wad serca, z wyjątkiem wad przegrody miedzyprzedsionkowej, których częstość znamiennie wzrosła.
Po wprowadzeniu suplementacji kwasu foliowego w żywności zmniejszyła się częstość występowania wad stożka i pnia naczyniowego (skorygowane ryzyko względne [adjusted rate ratio – aRR]: 0,73, 95% przedział ufności [confidence interval – CI]: 0,62–0,85), koarktacji aorty (aRR: 0,77; 95% CI: 0,61–0,96), wad przegrody międzykomorowej (aRR: 0,85; 95% CI: 0,75–0,96) oraz przegrody międzyprzedsionkowej (aRR: 0,82; 95% CI: 0,69–0,95). Nie zaobserwowano natomiast takiej zależności w przypadku ciężkich wad innych niż stożka i pnia naczyniowego (aRR: 0,81; 95% CI: 0,65–1,03) oraz innych nieprawidłowości serca i układu krążenia (aRR: 0,98; 95% CI: 0,89–1,11).
W analizie uwzględniono wiek matki, występowanie cukrzycy przed zajściem w ciążę, stanu przedrzucawkowego, ciąży wielopłodowej oraz późną aborcję.
Badacze przypominają, że po wprowadzeniu suplementacji kwasu foliowego w okresie okołozapłodnieniowym częstość wad cewy nerwowej w Kanadzie zmniejszyła się o prawie 50%. Teraz podobna interwencja (suplementacja w żywności) przyniosła korzyści w postaci mniejszej liczby niektórych wad wrodzonych serca, choć – jak przyznają autorzy – w badaniu nie uwzględniono wpływu zmian w występowaniu znanych czynników ryzyka CHD.
źródło: mp.pl
Suplementacja kwasu foliowego w żywności a ryzyko wad serca
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
BURAK Sok zakwaszony, źródło kwasu foliowego
autor: admin. med. » 26 mar 2016, o 06:38 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1119 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
26 mar 2016, o 06:38
-
-
-
FOLIC suplement diety, na bazie kwasu foliowego
autor: admin. med. » 1 kwie 2016, o 15:33 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1086 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 kwie 2016, o 15:33
-
-
-
FEMIRON FOLIC bogate źródło żelaza oraz kwasu foliowego
autor: admin. med. » 14 gru 2015, o 10:26 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 825 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
14 gru 2015, o 10:26
-
-
-
Czy suplementacja kwasów omega-3 u ciężarnych zmniejsza ryzyko astmy u potomstwa
autor: Asystentka » 9 maja 2017, o 08:09 » w Ginekologia - 8 Odpowiedzi
- 4812 Odsłony
-
Ostatni post autor: jagomala
8 paź 2019, o 11:21
-
-
-
Mniej kwasu w żołądku to wyższe ryzyko zakażenia przewodu pokarmowego
autor: Asystentka » 7 lut 2017, o 17:17 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1026 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 lut 2017, o 17:17
-