Ciasto Raffaello
Kokosowe ciasto na herbatnikach, bez pieczenia.
Cztery warstwy herbatników przełożone kremem budyniowym (z ugotowanego budyniu utartego z masłem) i posypane wiórkami kokosowymi.
Składniki
400 g herbatników (petit beurre, z ząbkami)
200 g masła (miękkiego)
150 g wiórków kokosowych
Budyń
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
Opcjonalnie
2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto
Przygotowanie
Budyń
Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy.
Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).
Krem budyniowy
Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.
Przełożenie
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.
A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokosowe
Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso
Genialny przepis. Muszę wypróbować.
Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso
Ja polecam ciasteczka owsiane z pałtków i otrebów połaczonych z miodem i dodatiem żurawiny, nasion chia oraz pokorjonych suszonych moreli, naprawdę pyszne i zdroe. Pałtaki zalewamy odrobina wod dodajemy łyzke miodu lub jak kto woli mniej lub bardziej słodko i nasiona oraz owoce i formujemy nieduże ciastka. pieczemy 2o min w temperaturze 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem.
Magiczne ciasto
Składniki
2 laski wanilii
500ml mleka
4 jajka
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka wody
125g masła
110g mąki
szczypta soli
Przygotowanie
Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.
Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.
Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.
Ciasto przelać do formy, poweirzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać".
Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
2 laski wanilii
500ml mleka
4 jajka
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka wody
125g masła
110g mąki
szczypta soli
Przygotowanie
Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.
Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.
Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.
Ciasto przelać do formy, poweirzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać".
Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
-
- Użytkownicy
- Posty: 7
- Rejestracja: 22 lis 2016, o 08:00
Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso
mmmmmmmmmmmm :ugeek: :ugeek:
Przepis na sernik z ricotty
Sernik ten upiekłam po obejrzeniu programu Buddego Valastro – Włocha, który robi cudowne ciasta i torty, a jednocześnie zdradza sekrety rodzinnych przepisów. Ricotta to świeży słodkawy lub słony ser włoski, który powstaje jako produkt uboczny przy warzeniu innych serów.
Powstaje poprzez zbieranie osadów mlecznych pozostawionych w serwatkach. Jest mało tłusty, ma delikatną lekką teksturę. Sernik z tego sera jest idealny. Bardzo prosty w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Wylać na rozkruszone ciasteczka i upiec. Sernik należy stopniowo wyjmować z piekarnika jak i z formy do pieczenia. Nie kroić przed całkowitym wystudzeniem. Można podać z bitą śmietaną lub polać gorącą ciemną czekoladą.
Sernik z ricotty
Składniki na ciasto serowe:
100 g drobnego cukru
starta skórka z 1 cytyny
800 g ricotty
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na spód: ( 12 porcji )
120 g ciastek digestive
60 g masła
1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie sernika:
Ciasteczka drobno pokruszyć i zalać rozpuszczonym masłem, dodać cukier i dobrze wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm nasmarować masłem i wysypać mąką, a następnie włożyć pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć masę do dna. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodać ser ricotta i dobrze wymieszać. Dodać esencję, skórkę z cytryny wymieszać.Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Masę serową przelać na spód z biszkoptów.
Piekarnik nagrzać i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut na złoty kolor. Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Smacznego!
Powstaje poprzez zbieranie osadów mlecznych pozostawionych w serwatkach. Jest mało tłusty, ma delikatną lekką teksturę. Sernik z tego sera jest idealny. Bardzo prosty w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Wylać na rozkruszone ciasteczka i upiec. Sernik należy stopniowo wyjmować z piekarnika jak i z formy do pieczenia. Nie kroić przed całkowitym wystudzeniem. Można podać z bitą śmietaną lub polać gorącą ciemną czekoladą.
Sernik z ricotty
Składniki na ciasto serowe:
100 g drobnego cukru
starta skórka z 1 cytyny
800 g ricotty
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na spód: ( 12 porcji )
120 g ciastek digestive
60 g masła
1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie sernika:
Ciasteczka drobno pokruszyć i zalać rozpuszczonym masłem, dodać cukier i dobrze wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm nasmarować masłem i wysypać mąką, a następnie włożyć pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć masę do dna. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodać ser ricotta i dobrze wymieszać. Dodać esencję, skórkę z cytryny wymieszać.Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Masę serową przelać na spód z biszkoptów.
Piekarnik nagrzać i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut na złoty kolor. Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Smacznego!
-
- Użytkownicy
- Posty: 5
- Rejestracja: 2 sty 2017, o 14:06
Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso
Przepis na ciasto kokosowe na pewno wypróbuję! Uwielbiam takie słodkości
Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso
wyglądają cudownie! Idealny na sobotę. Po takim cieście polecam coś na przyspieszenie metabolizmu
Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso
Oj robicie tutaj apetytu. Sama jestem totalnym łasuchem jeśli chodzi o ciasteczka i je uwielbiam !
Z racji diety jednak nie piekę zbyt często takich ciast masowych ( mój mąż zresztą nie za bardzo za nimi przepada). Za to praktycznie co tydzień piekę ciastecczka kruche. Większe ilości. Mozna je przechowywać przez dłuższy czas w puszce. Bez problemu wziąć do pracy jeśli ma się ochotę na coś słodkiego do kawy na drugie śniadanie.
No i upieczenie tak długo nie zajmuje.
Z racji diety jednak nie piekę zbyt często takich ciast masowych ( mój mąż zresztą nie za bardzo za nimi przepada). Za to praktycznie co tydzień piekę ciastecczka kruche. Większe ilości. Mozna je przechowywać przez dłuższy czas w puszce. Bez problemu wziąć do pracy jeśli ma się ochotę na coś słodkiego do kawy na drugie śniadanie.
No i upieczenie tak długo nie zajmuje.
Ostatnio zmieniony 7 mar 2017, o 08:11 przez ailana, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Jak odzwyczaić się od słodkiego smaku? Praktyczny przewodnik
autor: Asystentka » 27 maja 2017, o 15:17 » w Dietetyczka - 3 Odpowiedzi
- 4070 Odsłony
-
Ostatni post autor: hidzia
2 lis 2017, o 11:08
-
-
- 2 Odpowiedzi
- 1155 Odsłony
-
Ostatni post autor: Dawid221
1 wrz 2016, o 21:10