Jak schudnąć? Pij ocet jabłkowy to składnik skutecznej diety

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Jak schudnąć? Pij ocet jabłkowy to składnik skutecznej diety

Post autor: Asystentka »

W naszej naturalnej, domowej apteczce możemy znaleźć różnorodne syropy, owoce czy warzywa, które mają niebagatelny wpływ na wiele sfer naszego organizmu. Jednak niezastąpionym lekarstwem jest ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy

To płyn zawierający mnóstwo ważnych witamin, związków i minerałów, które są odpowiedzialne za odporność i zdrowie całego organizmu. Aby leczyć różne dolegliwości octem jabłkowym, trzeba wiedzieć co się w nim znajduje.

Potas, sód, magnez czy fluor to związki, które octowi jabłkowemu nadają status naturalnego lekarstwa. Nie brakuje w nim również żelaza, krzemu, miedzi, fosforu i chloru. Nie możemy tu zapomnieć o witaminach A, B, C, P, E, jak również o beta-karotenie czy kwasach: octowym, mlekowym i cytrynowym.
Tyle związków, tylko co one nam dają?

Najważniejszą rzeczą jest wzmacnianie odporności naszego organizmu, który w dobie wielu godzin ciężkiej pracy może być narażony na rozmaite choroby. Poprawne funkcjonowanie układu wydalniczego czy pokarmowego, to kolejny pozytywny efekt spożywania octu jabłkowego.

Dzięki dodaniu octu jabłkowego do swojej diety, możemy być spokojni o stan naszych naczyń krwionośnych. Ocet jabłkowy zaleca się przy problemach z metabolizmem, trawieniem i perystaltyką jelit, a ponadto ułatwia on oczyszczanie organizmu ze zbędnych toksyn. Jeśli chcemy zgubić kilka kilogramów, warto dodać do swojej diety ocet jabłkowy, gdyż przeciwdziała on odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Są i tacy, którzy podejmują walkę z pojawiającymi się zmarszczkami i objawami starzenia się skóry. Jeśli działania się z drogimi i chemicznymi kremami to można porzucić wszelkie nadzieje… nie ma nic lepszego jak tylko ocet jabłkowy!!

Przygotowanie octu jabłkowego jest bardzo proste, nie zabierze Wam wiele czasu i pieniędzy. Potrzeba tylko chęci.
Ocet jabłkowy domowej roboty
Potrzebujemy:

jabłka (warto, aby były różnego rodzaju)
słoik i miskę
tkaninę do wyciśnięcia soku np. tetrę
nóż, blender
praskę do ziemniaków

Przygotowanie:

Umyj dokładnie sprzęt do przygotowania octu, najlepiej octem spirytusowym.
Umyj dokładnie jabłka, wysusz i zmiel, aby były jak najdrobniejsze.
Zmielone jabłka przecedź przez praskę do ziemniaków.
Przecedzony sok wlej do słoika, przykryj szmatką i postaw w ciemnym miejscu, w temperaturze około 7-10 stopni Celsjusza na 4-5 tygodni.
Sprawdź czy po tym czasie czuć zapach alkoholu i czy są bąbelki na powierzchni octu. Jeśli tak, to znaczy, że faza fermentacji się powiodła.
Przecedź ocet przez szmatkę do nowego słoika i pozostaw na 4-5 tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu.
Na powierzchni octu pojawi się „Matka” czyli kwas octowy i celuloza, która powoduje, że alkohol zamienia się w ocet. Co jakiś czas próbuj czy smak octu jest odpowiedni, jednak rób to delikatnie, aby nie dotknąć „Matki”.
Przelej ocet do butelki i szczelnie zakręć.
Po przygotowaniu przetrzymuj ocet w chłodnym miejscu
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post