Dieta w chorobach serca

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
dimedicus

Dieta w chorobach serca

Post autor: dimedicus »

Dieta w chorobie wieńcowej serca
Choroba wieńcowa serca jest następstwem zaawansowanej miażdżycy, w efekcie której dochodzi do zwężenia naczyń krwionośnych (wieńcowych) odżywiających mięsień sercowy, co z kolei powoduje niedokrwienie serca. Stąd już tylko krok do zawału serca.

Dużą rolę w zapobieganiu „wieńcówki” odgrywa dieta niskocholesterolowa, dzięki której można zatrzymać procesy miażdżycowe. Nawet jeśli już doszło do rozwoju tej choroby warto przestrzegać diety oraz stosować się do dodatkowych zaleceń dietetycznych opracowanych przez kardiologów.

Najważniejsze w przypadku choroby wieńcowej serca jest, aby spożywane posiłki były lekkie i proste, trzeba wyeliminować potrawy ciężkostrawne i wzdymające (np. bigos, krokiety). Niewskazane są również posiłki zawierające tłuszcze zwierzęce (np. kotlety, omlety). Ponadto trzeba jadać regularnie i częściej, ale w mniejszych porcjach, gdyż duże i obfite posiłki długo zalegają w żołądku przez co obciążają serce.

Dla osób z „wieńcówką” jak również innymi schorzeniami sercowo-naczyniowymi opracowano specjalną dietę – DIETĘ POLYMEAL, która opiera się na kilku naturalnych produktach żywnościowych przyjaznych sercu. Badania wykazały, że obniża ona znacznie ryzyko zawału serca oraz przedłuża życie. Dużą zaletą tej diety jest to, że jest efektywna, bezpieczna i smaczna, a jej składniki można przyjmować łącznie w menu albo indywidualnie przez cały dzień.


Składniki diety:
Czosnek
Jest prawdziwym sprzymierzeńcem serca, gdyż powstrzymuje proces zarastania naczyń krwionośnych blaszką miażdżycową, wzmacnia te naczynia oraz pobudza krążenie. Według Polymeal codziennie powinno się „zażyć” 1 ząbek czosnku (ok. 2g).

Tłuste ryby morskie
Zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej poprzez hamowanie procesu tworzenia się skrzeplin. Polymeal zaleca je jadać 4 razy w tygodniu w ilości ok. 100g.

Czerwone wino wytrawne
Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy mających dobroczynny wpływ na serce. Jednak według Polymeal w piciu wina trzeba zachować umiar – codziennie można sobie pozwolić na 1 lampkę tego napoju, tj. ok. 150 ml.

Ciemna gorzka czekolada (najlepiej o zawartości kakao minimum 70%)
Zawiera specjalne substancje, dzięki którym krew łatwiej przepływa przez naczynia. W tym przypadku autorzy Polymeal nie nakazują zachowania umiaru, gdyż zalecają „dawkę” aż 100g codziennie (tabliczka!).

Warzywa i owoce
Zawierają antyoksydanty takie jak np. witaminy E i C oraz beta-karoten, które zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów. Codziennie powinno się jadać łącznie ok. 400g różnych warzyw i owoców.

Orzechy włoskie i migdały
Stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych wykazujących działanie antymiażdżycorodne. Zalecenia Polymeal: 40-60g na dobę (łącznie).



Oprócz wyżej wymienionych składników Polymeal zaleca uzupełniać dietę w zboża, kasze i razowe pieczywo, produkty mleczne i oliwę z oliwek , zieloną herbatę oraz fermentowane produkty mleczne. Zapewnią one większe urozmaicenie codziennego menu oraz wzbogacą posiłki w dodatkowe substancje korzystne dla układu sercowo-naczyniowego.

Podobne zalecenia obowiązują w tzw. DIECIE ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ, którą obecnie uważa się za najzdrowszą na świecie i również poleca w schorzeniach kardiologicznych. Wielu naukowców uważa, że także DIETA WEGETARIAŃSKA (bezmięsna) jest wysoce skuteczną w zwalczaniu chorób sercowo-naczyniowych.


Inne wzmacniacze dla „sercowców”

Głóg

Rozluźnia i rozszerza naczynia wieńcowe i obwodowe, zalecany przy problemach z sercem w tym głównie w stanach pozawałowych; efekty lecznicze obserwuje się przy wypijaniu codziennie dwóch filiżanek naparu.

Pieprz cayenne (papryczka chili)
Działa przeciwskurczowo oraz pobudza krążenie krwi; można nią przyprawiać różne potrawy, jest też wiele gotowych produktów z jej dodatkiem, np. czekolady, orzeszki, śledzie w puszce.

Cynamon

Przyjmowany w postaci naparu jest skutecznym środkiem na zaburzenia krążenia; dodatek tej przyprawy można znaleźć w wielu produktach, m.in. w herbatach, suszonych jabłkach czy czekoladach.

Rozmaryn
Posiada silne właściwości pobudzające krążenie, stąd też pomaga w pozbyciu się problemów z krążeniem; można go dodawać do różnych dań, pić napar, jak również stosować w formie olejku do masaży lub inhalacji.

Miód gryczany i rzepakowy
Wzmacniają naczynia krwionośne, wspomagają pracę mięśnia sercowego oraz poprawiają jego zaopatrzenie w tlen i elementy odżywcze; najkorzystniej jest łyżkę miodu rozpuścić w pół szklanki wody, pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej i wypić taki napój następnego dnia na czczo.


Przykładowy jadłospis „Dla Serca”

I śniadania
Bułka owsiana z sałatką grecką,
Herbata biała.

II śniadanie
Jogurt sojowy naturalny z musli orzechowym i suszonymi owocami.

Obiad
Ryż brązowy, łosoś z rusztu, surówka z brokułów i marchewki ,
Sok pomidorowy.

Podwieczorek
Jabłko zapiekane z miodem, czekoladą i płatkami migdałowymi.

Kolacja
Kromka chleba pełnoziarnistego z pastą fasolowo-czosnkowo-ziołową,
Herbata zielona,
Kieliszek czerwonego wina wytrawnego.
Autor
Katarzyna Lokocz
ak.ak
Przyjaciel
Przyjaciel
Posty: 89
Rejestracja: 23 lis 2015, o 18:36

Re: Dieta w chorobach serca

Post autor: ak.ak »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post