Spożywanie dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca - potwierdzają to najnowsze wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health, opublikowane przez prestiżowy magazyn naukowy "British Medical Journal".
"Badanie obala tezę powrotu do 'jedzenia masła' - mówi Frank Hu, współautor badania, profesor żywienia i epidemiologii. - Pojedyncze nasycone kwasy tłuszczowe występują w różnych produktach: czerwonym mięsie, nabiale, maśle, smalcu, czy oleju palmowym. W związku z tym nierealne jest różnicowanie poszczególnych typów nasyconych kwasów tłuszczowych w opracowywaniu zaleceń żywieniowych, jak próbują to robić niektórzy badacze. Zamiast tego, korzystniej jest zastępować wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe kwasami nienasyconymi - znajdziemy je w olejach roślinnych, orzechach, ziarnach, darach morza - czy wysokiej jakości węglowodanami".
Dotychczasowe wyniki badań wykazywały jedynie, że pojedyncze nasycone kwasy tłuszczowe wpływały w różny sposób na poziom lipidów we krwi, ale niewiele wiadomo było na temat związku pomiędzy spożyciem pojedynczych nasyconych kwasów tłuszczowych, a ryzykiem zachorowalności na chorobę wieńcową serca. Dlatego zespół badaczy z Uniwersytetu Harvarda poddał analizie dane z 20 i 26 letniej obserwacji, zawierające wyniki 115 000 uczestników badań w USA. Badani informowali o swojej diecie oraz stanie zdrowia za pomocą kwestionariuszy wypełnianych raz na cztery lata.
Badanie pokazało, że wyższe spożycie najczęściej przyjmowanych wraz z żywnością nasyconych kwasów tłuszczowych: laurynowego, mirystynowego, palmowego oraz stearynowego wiąże się ze zwiększeniem ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 24%. Oszacowano, że zastąpienie 1% energii przyjmowanej dziennie w diecie w wyniku spożywania produktów zawierających połączenia tych najważniejszych nasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiednią ilością energii pochodzącej z tłuszczów wielonienasyconych, tłuszczów jednonienasyconych, węglowodanów pochodzących z produktów pełnoziarnistych oraz białka roślinnego, zmniejsza to ryzyko o 4 do 8%.
Natomiast zastąpienie kwasu palmitynowego - najpopularniejszego nasyconego kwasu tłuszczowego - tłuszczami nienasyconymi zmniejsza je aż o 10 do 12%.
"Zastępowanie produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych tłuszczami nienasyconymi w naszej diecie jest jednym z najprostszych sposobów obniżania ryzyka zachorowania na choroby serca" - dodał Walter Willett, współautor badania, profesor epidemiologii oraz żywienia.
źródło:www.termedia.pl
Tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Tłuszcze nasycone a ryzyko wystąpienia chorób serca
autor: Asystentka » 1 gru 2016, o 07:58 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1034 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
1 gru 2016, o 07:58
-
-
-
Czy choroby autoimmunologiczne zwiększają ryzyko wystąpienia zatorowości płucnej
autor: admin. med. » 18 sie 2016, o 07:40 » w Neurologia – Psychiatria - Psychologia - 0 Odpowiedzi
- 1133 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
18 sie 2016, o 07:40
-
-
-
Tłuszcze nasycone szkodzą czy jednak nie?
autor: admin. med. » 21 cze 2016, o 09:03 » w Kardiologia, Hipertensjologia, Angiologia - 0 Odpowiedzi
- 1254 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
21 cze 2016, o 09:03
-
-
-
Czy stan przedrzucawkowy zwiększa ryzyko wystąpienia chorób
autor: Asystentka » 13 lut 2017, o 19:24 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 814 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
13 lut 2017, o 19:24
-
-
-
Kardiolodzy: tłuszcze nasycone wcale nie zatykają tętnic
autor: Asystentka » 29 kwie 2017, o 10:06 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 947 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
29 kwie 2017, o 10:06
-