Czy dieta ma wpływ na rozwój cukrzycy ciążowej?

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Czy dieta ma wpływ na rozwój cukrzycy ciążowej?

Post autor: Asystentka »

lek. Dorota Godawska
Centrum Leczenia Cukrzycy "Insumed" Kraków

Kiedy zwiększa się ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej? Czy istnieje dieta korzystna w zapobieganiu GDM? W analizowanych badaniach oceniono populację około 90 tys. kobiet w wieku 24–35 lat.

W ciągu ostatnich 20 lat zapadalność na cukrzycę ciążową (gestational diabetes mellitus – GDM) znacząco się zwiększyła; a wraz z dalszym rozwojem epidemii otyłości spodziewany jest dalszy wzrost zachorowań na GDM.

Obecnie szacuje się, że różnego stopnia zaburzenia tolerancji węglowodanów rozwijające się lub po raz pierwszy rozpoznane w ciąży dotyczą około 7% ciężarnych. Wiadomo że wystąpienie cukrzycy ciążowej to większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u matki w przyszłości i większe ryzyko otyłości u dziecka.
Czy można zapobiec rozwojowi GDM?

Korzyści ze stosowania odpowiednio zbilansowanej diety w leczeniu cukrzycy ciążowej są dobrze znane. Jednak do tej pory nie udało się jednoznacznie określić, jakie składniki diety mają wpływ na rozwój zaburzeń tolerancji węglowodanów w ciąży. Na podstawie przeglądu systematycznego badań obserwacyjnych dotyczących wpływu diety na wystąpienie GDM stwierdzono większe ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej, gdy:

- podaż całkowita tłuszczów była większa niż zalecane 20–35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego
- podaż cholesterolu była większa niż 300 mg/dobę
- stosowano większe ilości żelaza hemowego w diecie (nie uwzględniono jednak wpływu białka zwierzęcego, z którym to żelazo jest związane, na ryzyko GDM)
- spożywano więcej niż 7 jaj/tydzień
- częściej niż raz dziennie zjadano czerwone mięso i jego przetwory (np. hamburgery, kiełbasy, parówki).

Natomiast korzystna w zapobieganiu GDM może być dieta bogata w warzywa, rośliny strączkowe, owoce, orzechy, produkty z pełnego ziarna i ryby, z ograniczeniem jaj, czerwonego mięsa i jego przetworów oraz tłustych produktów nabiałowych.
Tabela. Wybrane składniki pokarmowe a ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej (na podstawie tabel S5 i S7 z piśmiennictwa)
Składniki pokarmowe, mikroelementy Prospektywne badania kohortowe
dieta przed ciążą dieta podczas ciąży
białko zwierzęce ↑
białko roślinne ↓
węglowodany X ↓
całkowity błonnik pokarmowy ↓ X
tłuszcz całkowity w diecie ↑ ↑
cholesterol ↑ ↑
tłuszcz zwierzęcy ↑
tłuszcz roślinny X
żelazo hemowe ↑ ↑
żelazo niehemowe X X
jaja X ↑
orzechy ↓
słodzona cukrem cola ↑
↑ – istotny wpływ zwiększonej podaży składnika pokarmowego na zwiększoneryzyko cukrzycy ciążowej
↓ – istotny wpływ zwiększonej podaży składnika pokarmowego na
zmniejszenie ryzyka cukrzycy ciążowej
X – brak istotnego wpływu zwiększonej podaży na ryzyko cukrzycy ciążowej
Podsumowanie

W analizowanych badaniach oceniono populację około 90 tys. kobiet w wieku 24–35 lat. Jednak w większości były to badania przeprowadzone w USA. Dlatego uzyskane dane należałoby potwierdzić również dla innych populacji. Ponadto przeprowadzone dotychczas badania obserwacyjne mają liczne ograniczenia, dlatego autorzy przeglądu sugerują weryfikację uzyskanych danych w dobrze zaplanowanych badaniach prospektywnych.
źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post