Odpowiednia dieta stanowi bardzo ważny element terapii onkologicznej - dobrze żywiony pacjent może szybciej odzyskać zdrowie. Aby ułatwić rodzicom dzieci z chorobami nowotworowymi przygotowywanie posiłków, Fundacja Iskierka wydała właśnie poradnik kulinarny "JedzONKO".
Ta nietypowa książka kucharska zawiera przepisy na pełnowartościowe, ciekawe, a przy tym proste posiłki, które można szybko przygotować w szpitalnej kuchni. Znalazły się tam też porady oraz zalecenia dietetyczne do stosowania podczas leczenia onkologicznego. Poradnik dopełniają kolorowe zdjęcia i pełne humoru obrazki.
Premiera książki połączona z warsztatami kulinarnymi odbyła się we wtorek na Oddziale Hematologii i Onkologii Dziecięcej w Szpitalu Klinicznym nr 1 w Zabrzu (Śląskie). Dzieci z apetytem jadły zdrowe dania, mimo że niektórzy mali pacjenci musieli przerywać degustację, by otrzymać kolejną dawkę leków.
Zdaniem lekarki Renaty Tomaszewskiej z zabrzańskiego szpitala, dieta w leczeniu onkologicznym jest szczególnie ważna.
- Dieta stanowi bardzo ważny element leczenia, ponieważ pacjent dobrze odżywiony będzie lepiej się leczył i miał mniej powikłań. Dlatego musimy starać się, żeby jedzenie sprawiało dziecku przyjemność, równocześnie pamiętając o dostosowaniu potraw do stanu zdrowia pacjenta i różnych ograniczeniach - powiedziała.
Te ograniczenia wynikają z poszczególnych etapów leczenia, w których np. niewskazane jest jedzenie cytrusów. Dzieci w trakcie leczenia mają też różnego rodzaju zaburzenia apetytu - albo nie chcą w ogóle jeść, albo w efekcie zażywania sterydów apetyt mają ogromny.
Dlatego - dodała lekarka - rodzice często mają problem, jak przygotowywać posiłki dla dzieci, które w pełni pokrywałyby zapotrzebowanie kaloryczne, były pełnowartościowe, a jednocześnie lekkostrawne, delikatne dla żołądka i wątroby, niezłożone z niewskazanych w trakcie terapii produktów, a także możliwe do przygotowania w szpitalnych warunkach.
Pomocą w tej sytuacji jest wydany właśnie poradnik kulinarny "JedzONKO", który powstał z inicjatywy rodziców - pomysł na książkę podsunęła autorce poradnika jedna z mam, która zasugerowała, że zestawienie tych informacji byłoby dla rodziców dużym ułatwieniem. Książka jest także pokłosiem warsztatów kulinarnych "Zdrowe JedzONKO", prowadzonych w zabrzańskim szpitalu.
Przygotowaniem poradnika zajęła się Katarzyna Stankow - doradca żywieniowy oraz mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Autorka zebrała tam przepisy i praktyczne porady na czas podczas długotrwałej terapii onkologicznej.
Poradnik kulinarny 'JedzONKO' powstał z myślą o dzieciach
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Powstał poradnik dla pacjentów, czyli jak nie zgubić się w systemie
autor: admin. med. » 1 kwie 2016, o 09:28 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1024 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 kwie 2016, o 09:28
-
-
-
Zbrodnia na polskich dzieciach
autor: Asystentka » 2 mar 2017, o 19:58 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 887 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
2 mar 2017, o 19:58
-
-
-
Co oni mówią? Co oni myślą? Ćwiczenia rozwijające umiejętność nazywania emocji
autor: Asystentka » 7 lut 2017, o 21:15 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 844 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 lut 2017, o 21:15
-
-
-
O dzieciach Indygo ADHD bez tajemnic
autor: admin. med. » 23 lip 2016, o 21:22 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1041 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
23 lip 2016, o 21:22
-
-
-
Powstał darmowy podręcznik medyczny
autor: admin. med. » 30 mar 2016, o 09:45 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1088 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
30 mar 2016, o 09:45
-