Spożycie jaj a ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu

Schorzenia i wady układ krążenia, układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze, choroby tętnic i żył
admin. med.

Spożycie jaj a ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu

Post autor: admin. med. »

Omówienie artykułu: Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies
Y. Rong i wsp.
BMJ, 2013; 346: e8539

Opublikowano w Medycyna Praktyczna 2013/02
Opracowali: dr n. med. Dorota Włoch-Kopeć, dr n. med. Małgorzata Bała, prof. Roman Jaeschke MD MSc
Konsultował prof. dr hab. n. med Wiktor B. Szostak, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Skróty: ChW - choroba wieńcowa, CI - przedział ufności, RR - ryzyko względne

Metodyka: przegląd systematyczny 8 prospektywnych badań kohortowych
Populacja: osoby bez rozpoznanej choroby sercowo-naczyniowej, w przypadku ChW ryzyko oceniano dla 263 938 osób (3 081 269 osobolat obserwacji), a w odniesieniu do udaru mózgu ryzyko oceniano dla 210 404 osób (4 148 095 osobolat obserwacji); w poszczególnych badaniach wiek wyjściowo od 17 do 103 lat

Opis metody: spożycie jaj określano na podstawie kwestionariuszy częstości spożycia produktów żywnościowych, a wyniki przedstawiono jako zmianę ryzyka w przeliczeniu na spożycie średnio dodatkowego 1 jaja dziennie. Dane z poszczególnych badań uwzględniały poprawki na niektóre potencjalne czynniki zakłócające, np. wiek, BMI, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze itp.

Wyniki: Po okresie obserwacji wynoszącym 8-22 lat spożycie większej liczby jaj dziennie (w przeliczeniu na 1 dodatkowe jajko na dzień) wiązało się z podobnym ryzykiem:
- ChW (RR 0,99 [95% CI: 0,85-1,15]; 6 badań) i ChW zakończonej zgonem (RR 1,18 [0,71-1,96])
- udaru mózgu (RR 0,91 [0,81-1,02]; 6 badań) i udaru mózgu zakończonego zgonem (RR 0,94 [0,81-1,1]).
W grupie osób o największym spożyciu jaj, w porównaniu z grupą o najmniejszym spożyciu, stwierdzono:
- mniejsze ryzyko krwotocznego udaru mózgu (RR 0,75 [0,57-0,99]) i podobne ryzyko niedokrwiennego udaru mózgu (RR 0,91 [0,82-1,10])
- w grupie chorych z cukrzycą większe ryzyko ChW (RR 1,54 [1,14-2,09]), ale nie udaru mózgu (RR 0,8 [0,29-2,15]).

Wnioski: W badaniach obserwacyjnych z poprawką na niektóre czynniki zakłócające nie stwierdzono wyraźnego związku między spożyciem jaj (do 1 jaja dziennie) a ryzykiem ChW i udaru mózgu. Stwierdzone zwiększone ryzyko ChW u chorych na cukrzycę wymaga dalszych badań.

Komentarz (prof. Wiktor B. Szostak): Poglądy na temat celowości ograniczania spożycia jaj kurzych w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych na tle miażdżycy są ciągle rozbieżne. Stężenie cholesterolu w osoczu łagodnie rośnie w miarę zwiększania jego spożycia, bez wyraźnego progu zmiany stopnia tej zależności przy większym spożyciu. Dlatego wartość 300 mg cholesterolu przyjęto w wielu opracowaniach arbitralnie jako granicę rozsądnego spożycia dla człowieka zdrowego. Zalecanej normy spożycia cholesterolu nie ma. Jedno jajo kurze o wadze 50 g zawiera 180 mg cholesterolu. Spożywanie 1 jaja dziennie pozostawia więc miejsce na dodatkowe ilości cholesterolu dostarczane w diecie przez inne produkty spożywcze, pod warunkiem przestrzegania powszechnie przyjętych zasad zdrowego żywienia. Nie ma pewnych dowodów na bezpieczeństwo spożywania więcej niż 1 jaja dziennie. Przeciętne spożycie w Polsce wynosi nieco więcej niż pół jaja dziennie (204 sztuki w 2010 r.). Przyjmujemy, że 1 jajo spożywane dziennie przez ludzi zdrowych nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Dla ludzi obciążonych zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (ryzyko zgonu w ciągu 10 lat ≥5% wg karty SCORE) i u chorych na cukrzycę za dopuszczalne przyjmujemy spożycie 2 jajek tygodniowo.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post