Dieta przy chorobie woreczka (pęcherzyka) żółciowego

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Dieta przy chorobie woreczka (pęcherzyka) żółciowego

Post autor: admin. med. »

Wzbogać menu w produkty zawierające błonnik - razowe pieczywo, grube kasze, płatki zbożowe, a także warzywa i owoce (jedz co najmniej 50 dag dziennie).
Wskazane są: marchew, pietruszka, szpinak, buraki, sałata, pomidory bez skórki, cykoria, rzeżucha i ogórki, seler, dynia, zielony groszek. Najlepiej jeść je na surowo, po doprawieniu odrobiną oleju lub masła.
Niewskazane są: potrawy z warzyw strączkowych, grzyby, słodka kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa, cebula, por, czosnek, rzepa, rzodkiewka, brukiew, a także świeże ogórki.
Można jeść: dojrzałe oraz niezbyt kwaśne owoce obrane ze skórki. Owoce jagodowe (jagody, poziomki, maliny) najlepiej przetrzeć przez sitko, a gruszki ugotować lub upiec.
Unikać: owoców kwaśnych i niedojrzałych (agrest, porzeczki, wiśnie).
Używaj łagodnych przypraw, które wspomagają trawienie, np. koperku, natki pietruszki, suszonych i świeżych ziół (majeranek, melisa, mięta, estragon), cynamonu, goździków, soku

Co jeść : zalecane przy woreczku żółciowym
• Płatki owsiane, otręby
• Grzanki, suchary, chleb chrupki, chleb razowy
• Miód pszczeli
• Banany, maliny, brzoskwinie, morele
• Kompoty owocowe
• Kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liście laurowe, jagody jałowca, ziele angielskie
• Odtłuszczone mleko, jogurty, maślanka, chudy twaróg
• Soki owocowe, soki warzywne, koktajle mleczne, herbaty ziołowe, herbaty owocowe, woda mineralna niegazowana
• Chude mięso drobiowe, chuda cielęcina, chuda wołowina
• Miękkie margaryny, olej słonecznikowy, kukurydziany, lniany, oliwa z oliwek
• Okoń, flądra, sola, pstrąg, szczupak, świeży tuńczyk
• Ziemniaki gotowane w mundurkach
• Omlety, jajecznice - z samych białek
• Gotowane warzywa na parze
Co szkodzi przy woreczku żółciowym
• Kawa - mocna i ziarnista, napoje gazowane
• Świeże pieczywo, torty, ciasto francuskie, pączki, faworki, naleśniki
• Owoce, które są niedojrzałe
• Ostre przyprawy
• Tłuste mięso (przede wszystkim wieprzowina, baranina i tłusty drób)
• Pełnotłuste mleko i jego przetwory, które zawierają bardzo dużo tłuszczu
• Cukier, słodycze
• Mocno wędzone wędliny, mielone wieprzowe mięso
• Tłusty rosół, majonez
• Smalec, słonina, twarde margaryny
• Tłuste ryby : makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk i sardynki w oleju
• Frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane
Stosuj zioła

Osoby cierpiące na kamice żółciową powinny stosować zioła, które pobudzą i przyspieszą wydzielanie żółci. Pomogą one także opróżnić pęcherzyk żółciowy, przeciwdziałają zastoją i tworzeniu się złogów i kamieni.

Spowoduje to oczyszczenie dróg żółciowych z drobnoustrojów, niewielkich osadów i złuszczonego nabłonka.

Najbardziej wartościowe są zioła gorzkie. Pij herbatki z mniszka lekarskiego, dziurawca lub ostropestu plamistego.

Woreczek żółciowy do pracy pobudzą także gorzkie warzywa : karczoch i cykoria, warto także stosować w naszej kuchni kurkumę.

Pokażę Ci jak inteligentnie pozbyć się przeszywającego bólu wątroby, wzdęć i ataków kolki żółciowej...

Produkty niezalecane
- napoje - mocna kawa ziarnista, napoje gazowane
- chleb, pieczywo - świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, faworki, makaroniki, naleśniki)
- cukier, słodycze, sacharyna (słodzik) - słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki)
- owoce - niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórką
- przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, ziła - ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji
- mięso, drób, dziczyzna - tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane na tłuszczu, tłusty drób (gęś, kaczka)
- mleko, produkty mleczne - zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawione gatunki serów
- wędliny - mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane
- zupy, sosy - tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości
- tłuszcze do smarowania, oleje - smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostakach)
- ryby, skorupiaki - karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
- ziemniaki - frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
- warzywa, sałatki - cebula surowa, cebula zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja
- potrawy z jaj - uwaga na żółtko! jajka gotowane na twardo, jajka sadzone, jajecznica na słoninie
Produkty zalecane
- mleko, produkty mleczne - odtłuszczone mleko, mleko niskotłuszczowe, maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg do 3% tłuszczu, chudy ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana do 10% tłuszczu, mleko kondensowane 5% i 7,5% tłuszczu
- produkty zbożowe, produkty skrobiowe - mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane, płatki pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane
- chleb, pieczywo - chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciasto z owocami, piernik, keks
- cukier, słodycze, sacharyna (słodzik) - cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach
- owoce - obrane jabłka, obrane gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe
- przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła - kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup (względnie tolerowane przez niektóre osoby są: curry, chili, czosnek, papryka słodka w małych ilościach, cebula w małych ilościach, wszystkie zioła
- napoje - czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna niegazowana
- mięso, drób, dziczyzna - cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, móżdżek, ozór, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik
- wędliny - szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe
- zupy, sosy - chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu
- tłuszcze do smarowania, oleje - masło, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa
- ryby, skorupiaki - okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk
- ziemniaki - ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
- warzywa, sałatki - młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły
- potrawy z jaj - uwaga na żółtka! jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zgęszczania zup, sosów, legumin, sufletów.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post