Dzień dobry!
4 dni temu chodziłem po lesie
Gdy wróciłem do domu ok 5 cm pod kolanem po lewej stronie goleni, tuż koło niej znalazłem coś czarnego. Złapałem to paznokciami i wyciągnąłem
połowę bo reszta się oderwała. Wydłubałem ją paznokciami ale nie wiem czy cała. w tym miejscu zrobiła mi się ciemnoczerwona plamka na skórze bez wybrzuszenia i raczej nie swędzi. Ma wymiary 1cm x 1 cm. Nie powiększa sie i nie maleje. Myśle , że możliwe że miałem kleszcza i go nie rozpoznałem. Od jego ewentualnego złapania nie minęło na pewno wiecej jak 1 - 2 godzin. Czy mógł się on wbić w tak krótkim czasie, bo ktoś mi mówił że kleszcz potrzebuje na to 8 godzin aż znajdzie dobre miejsce.
Jeżeli jakiś kawałek kleszcza zostałby w ciele to co robić i jak poznać że on tam jest? Kiedy można zrobić badania na kleszczowe zapalenie mózgu i boleriozę?
Ugryziony przez kleszcza?
Re: Ugryziony przez kleszcza?
Bardzo wątpliwe aby w tak krótkim czasie wystąpiło zakażenie(chociaż przy takim rozerwaniu może dojść do zakażenia.)Kleszcz szybko się wbija w ciało i nie potrzeba aż tyle czasu.Każdą taką zmianę powinien diagnozować lekarz i ocenić czy jest powód do niepokoju.Nie zawsze zachodzi potrzeba stosowania antybiotyku.O tym decyduje lekarz po obejrzeniu pacjenta.Test przeciw Borrelia burgdorferi w klasie IgG i IgM. wykonuje się nie prędzej jak 6 tygodni po leczeniu.W tak wczesnym okresie zastosowania leczenia nie powoduje komplikacji,dlatego proszę się udać do swojego lekarza.Oceni czy zachodzi koniecność stosowania antybiotyku.(ja bym zalecił)
Re: Ugryziony przez kleszcza?
Kleszcz zaraża już w momencie wbicia się.
Rumień jest po wyciągnięciu jeszcze parę dni.
Teraz nie rozpoznasz czy wyciągnąłeś wszystko skoro jest plamka ciemnoczerwona.
Jedyne co to do lekarza i niech zadecyduje co robić, nawet na SOR/IP można jechać. Z reguły antybiotyk powinien być, ale zazwyczaj jest obserwacja czy rumień wokół się powiększa.
Pozdrawiam serdecznie.
Rumień jest po wyciągnięciu jeszcze parę dni.
Teraz nie rozpoznasz czy wyciągnąłeś wszystko skoro jest plamka ciemnoczerwona.
Jedyne co to do lekarza i niech zadecyduje co robić, nawet na SOR/IP można jechać. Z reguły antybiotyk powinien być, ale zazwyczaj jest obserwacja czy rumień wokół się powiększa.
Pozdrawiam serdecznie.
-