Dur brzuszny
: 27 sty 2016, o 12:57
Etiologia i patogeneza
Chorobę wywołuje Salmonella typhi – kosmopolityczna pałeczka Gram-ujemna należąca do rodziny Enterobacteriaceae. S. typhi dobrze znosi niskie temperatury i wysychanie, jest natomiast wrażliwa na ciepło i standardowe środki odkażające. Rezerwuarem i źródłem zakażenia są wyłącznie ludzie (nosiciele lub chorzy). Materiałem zakaźnym jest kał, znacznie rzadziej mocz, a do zakażenia dochodzi drogą pokarmową.
Czynniki ryzyka – tab. oraz: przebywanie w krajach o niskim standardzie sanitarno-higienicznym, wiek podeszły lub <5 lat, stosowanie leków zobojętniających lub hamujących wydzielanie kwasu solnego w żołądku, choroby powodujące niedokwaśność soku żołądkowego.
więcej: mp.pl/szczepienia/artykuly/podrecznik/show.html?id=95967&l=1442&u=86815092
Chorobę wywołuje Salmonella typhi – kosmopolityczna pałeczka Gram-ujemna należąca do rodziny Enterobacteriaceae. S. typhi dobrze znosi niskie temperatury i wysychanie, jest natomiast wrażliwa na ciepło i standardowe środki odkażające. Rezerwuarem i źródłem zakażenia są wyłącznie ludzie (nosiciele lub chorzy). Materiałem zakaźnym jest kał, znacznie rzadziej mocz, a do zakażenia dochodzi drogą pokarmową.
Czynniki ryzyka – tab. oraz: przebywanie w krajach o niskim standardzie sanitarno-higienicznym, wiek podeszły lub <5 lat, stosowanie leków zobojętniających lub hamujących wydzielanie kwasu solnego w żołądku, choroby powodujące niedokwaśność soku żołądkowego.
więcej: mp.pl/szczepienia/artykuly/podrecznik/show.html?id=95967&l=1442&u=86815092