Badanie kału w kierunku nosicielstwa Salmonella i Shigella
: 18 lut 2016, o 09:06
Bakterie z grupy Salmonella wywołujące różnego typu infekcje np. zapalenie jelita cienkiego i grubego, zatrucia pokarmowe czy dur brzuszny. Zmiany chorobowe, które wywołuje Salmonella nie ograniczają się jednak tylko i wyłącznie do przewodu pokarmowego. Bakterie te mogą wywołać zakażenie narządów wewnętrznych, stawów, a nawet sepsę. Bakterie z grupy Shigella wywołują czerwonkę (dyzenterię).
Przygotowanie
do
badania
Należy całkowicie opróżnić pęcherz moczowy przed pobraniem próbki.
Kał należy oddać do przygotowanego wcześniej naczynia.
Próbkę kału, za pomocą aplikatora należy umieścić w wymaganym pojemniku.
Pojemnik powinien być opisany datą i godziną pobranego materiału
Próbki kału do badania w kierunku nosicielstwa Salmonella i Shigella należy pobierać w ciągu 3 kolejnych dni (każdego dnia jedna próbka kału).
Przygotowane próbki z pierwszego i drugiego dnia przechowuje się w temperaturze pokojowej. Trzeciego dnia w godzinach porannych, po pobraniu ostatniej próbki, należy dostarczyć wszystkie trzy próbki do laboratorium.
Przygotowanie
do
badania
Należy całkowicie opróżnić pęcherz moczowy przed pobraniem próbki.
Kał należy oddać do przygotowanego wcześniej naczynia.
Próbkę kału, za pomocą aplikatora należy umieścić w wymaganym pojemniku.
Pojemnik powinien być opisany datą i godziną pobranego materiału
Próbki kału do badania w kierunku nosicielstwa Salmonella i Shigella należy pobierać w ciągu 3 kolejnych dni (każdego dnia jedna próbka kału).
Przygotowane próbki z pierwszego i drugiego dnia przechowuje się w temperaturze pokojowej. Trzeciego dnia w godzinach porannych, po pobraniu ostatniej próbki, należy dostarczyć wszystkie trzy próbki do laboratorium.