Gorczyca biała Sinapis alba
: 24 gru 2015, o 08:01
Białe, małe i niepozorne kuleczki to gorczyca. Nie każdy jednak z nas wie jakie ma działanie i co w sobie kryje. Gorczyca ma nie tylko zastosowanie kulinarne ale także lecznicze.
Gorczyca biała jako roślina lecznicza
Surowcem zielarskim są nasiona gorczycy białej – Semen Sinapis albae (Semen Erucae), które zawierają 22-35% oleju, 15-18% śluzu, glikozyd synalbinę, białka, sole mineralne i olejki eteryczne.
Zastosowanie gorczycy w leczeniu schorzeń
Działanie gorczycy jest przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające i pobudzające trawienie.
Gorczyca biała znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (niestrawność, zaparcia), stanach zapalnych żołądka i jelit oraz w leczeniu chorób reumatycznych i bólów stawów.
Zewnętrznie wyciągi wodne są używane do płukania przy zapaleniu gardła i migdałków, a poduszki gorczycowe (woreczek wypełniony nasionami) przykłada się do miejsc z bólami reumatycznymi i bolących stawów.
Gorczyca w kuchni
Jest podstawową rośliną wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, używaną do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego. Jest bardzo często stosowanym dodatkiem do wszelkich marynat, tłustych mięs i wędlin, potraw z jaj, sera i do różnych sosów, zalew oraz sałatek.
Gorczyca biała jako roślina lecznicza
Surowcem zielarskim są nasiona gorczycy białej – Semen Sinapis albae (Semen Erucae), które zawierają 22-35% oleju, 15-18% śluzu, glikozyd synalbinę, białka, sole mineralne i olejki eteryczne.
Zastosowanie gorczycy w leczeniu schorzeń
Działanie gorczycy jest przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające i pobudzające trawienie.
Gorczyca biała znajduje zastosowanie w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (niestrawność, zaparcia), stanach zapalnych żołądka i jelit oraz w leczeniu chorób reumatycznych i bólów stawów.
Zewnętrznie wyciągi wodne są używane do płukania przy zapaleniu gardła i migdałków, a poduszki gorczycowe (woreczek wypełniony nasionami) przykłada się do miejsc z bólami reumatycznymi i bolących stawów.
Gorczyca w kuchni
Jest podstawową rośliną wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, używaną do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego. Jest bardzo często stosowanym dodatkiem do wszelkich marynat, tłustych mięs i wędlin, potraw z jaj, sera i do różnych sosów, zalew oraz sałatek.