Strona 1 z 1

FRUKTOZA Cukier owocowy dla chorych na cukrzycę

: 10 sty 2016, o 11:12
autor: admin. med.
Cukier owocowy – Fruktoza, to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru. Idealny do słodzenia i pieczenia. Pomocny w odchudzaniu, gdyż posiada stosunkowo niski indeks glukozowy. Fruktoza zalecana jest także chorym na cukrzycę przy diecie planowanej.

Skład:
Cukier owocowy (fruktoza)

Działanie:
Czerpiąc z dobrodziejstw, które oferuje nam natura, warto zmienić swoje przyzwyczajenia i spróbować przejść na zdrowszą formę słodzenia stosując fruktozę. Fruktoza, to nic innego jak cukier owocowy, który stanowi bardzo łatwo przyswajalny składnik pożywienia. W naturze fruktoza występuje w miodzie, dojrzałych owocach i w nektarach kwiatów. Idealna forma słodzenia dla osób odchudzających się, pragnących utrzymać idealną wagę ciała bez całkowitego odrzucenia słodkiego (fruktozy zużywa się około 40% mniej niż cukru – cukier ten jest bardziej słodki). Dodatkowo fruktoza posiada bardzo niski indeks glukozowy (GI=20). Fruktozy mogą używać chorzy na cukrzycę w ramach diety planowanej do około 40 g dziennie.

Sposób użycia:
Doskonała do słodzenia, pieczenia i gotowania. Chorzy na cukrzycę w ramach diety planowanej mogą spożywać do około 40 g fruktozy dziennie (1 łyżeczka do herbaty to około 4-5 g). Informacja dla diabetyków 12 g = 1 BE.