Strona 1 z 1

KARCZOCH Sok z karczocha. Obniża zły cholesterol

: 26 mar 2016, o 06:33
autor: admin. med.
Najbardziej cenioną substancją zawartą w karczochu jest cynaryna. Związek ten został przebadany przez współczesną medycynę akademicką. Jest on znany ze zdolności do obniżania „złego” cholesterolu.

Wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu trój glicerydów we krwi. W jego składzie znajdziemy również: kwas jabłkowy i mlekowy, flawonoidy, sterole i garbniki, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A.

Karczoch znany był również starożytnym Rzymianom i Grekom, którzy cenili go nie tylko za jego walory smakowe, ale również za właściwości lecznicze. Stosowano go przy leczeniu niestrawności oraz przy dolegliwościach wątroby. Od XI w. karczoch był uprawiany w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Dawkowanie:
2 x 25ml pół godziny do godziny przed posiłkiem lub opcjonalnie 50ml przed śniadaniem.