Dieta na wysoki cholesterol
: 23 lis 2015, o 19:48
Postaw na:
morskie ryby, a także warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. dzika róża, cytrusy, kalafior, porzeczki, kapusta, brukselka, papryka). To produkty zalecane, gdy chcesz obniżyć poziom cholesterolu LDL. Utrzymaniu go w ryzach sprzyja też spożywanie oleju rzepakowego i oliwy, najlepiej jako dodatku do sałatek warzywnych oraz jedzenia grejpfrutów.
By podnieść poziom korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL, odpowiedzialnego chociażby za ochronę naczyń krwionośnych, wzbogać menu o produkty bogatoresztkowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze, owoce ze skórką) oraz obfitujące w błonnik.
Zarazem trzeba pamiętać, że poziom cholesterolu zależy od wielu czynników (w tym uwarunkowań genetycznych, wieku, trybu życia , choroby tarczycy) i jego regulacja powinna odbywać się pod nadzorem lekarza.
Ogranicz:
tłuste mięsa i wędliny, podroby, żółtko jaja, tłuste sery, masło,smalec, czekoladę, ciasta z kremem na bazie pełnotłustego mleka.
Źródło: Zdrowie gazeta
morskie ryby, a także warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. dzika róża, cytrusy, kalafior, porzeczki, kapusta, brukselka, papryka). To produkty zalecane, gdy chcesz obniżyć poziom cholesterolu LDL. Utrzymaniu go w ryzach sprzyja też spożywanie oleju rzepakowego i oliwy, najlepiej jako dodatku do sałatek warzywnych oraz jedzenia grejpfrutów.
By podnieść poziom korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL, odpowiedzialnego chociażby za ochronę naczyń krwionośnych, wzbogać menu o produkty bogatoresztkowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze, owoce ze skórką) oraz obfitujące w błonnik.
Zarazem trzeba pamiętać, że poziom cholesterolu zależy od wielu czynników (w tym uwarunkowań genetycznych, wieku, trybu życia , choroby tarczycy) i jego regulacja powinna odbywać się pod nadzorem lekarza.
Ogranicz:
tłuste mięsa i wędliny, podroby, żółtko jaja, tłuste sery, masło,smalec, czekoladę, ciasta z kremem na bazie pełnotłustego mleka.
Źródło: Zdrowie gazeta