Strona 1 z 1

Dieta na nadciśnienie tętnicze

: 23 lis 2015, o 19:49
autor: Dietka
Postaw na:

dobre źródła potasu. Ten pierwiastek skutecznie reguluje ciśnienie krwi, a często cierpimy na jego niedobory. By je uzupełnić, warto jeść suszone morele, pomidory, banany, szpinak i ryby. Warto przyprawiać potrawy czosnkiem, gdyż zawarte w nim substancje rozszerzają naczynia krwionośne, sprzyjając obniżeniu ciśnienia.

Zarazem trzeba pamiętać, że żadne dyskretne zmiany nawyków żywieniowych nie pomogą osobom z nadwagą. Podstawowe zalecenie to odchudzanie: redukcja masy ciała zwykle szybko pozwala wyrównać nadciśnienie. Bezpieczna dieta to polecana przez dietetyków 1000 kcal. O szczegółach trzeba jednak porozmawiać z lekarzem prowadzącym. Konieczne bowiem będzie także postawienie na przyprawy pozwalające wyeliminować nadmiar soli z diety, a zarazem korzystne dla nadciśnieniowca, choćby musztardę i papryczki czili.

Ogranicz:

sól i alkohol. Zrezygnowanie z nich to, po opanowaniu nadwagi, to kolejne kroki do zdrowia. Najłatwiej będzie te wszystkie działania podjąć równocześnie. Wprawdzie niektóre badania dowodzą, że lampka wina może mieć nawet korzystny wpływ na zdrowie, ale pod warunkiem, że jest standardowej wielkości i naprawdę jedna. 5g dziennie (pół łyżeczki) to porcja soli, jakiej nie powinno się przekraczać w diecie. Mało komu udaje się przestrzegać tego zalecenia, skoro znacznie więcej zawiera jej jeden hamburger, a źródła soli czasem trudno namierzyć. Jest nie tylko w wyraźnie słonych potrawach, ale i w serach, wędlinach, a nawet w mleku (1g w szklance), groszku konserwowym (gram w łyżce stołowej) i pieczywie pełnoziarnistym (2 kromki=1g). Najbezpieczniej będzie, przygotowując potrawy w domu, w ogóle zrezygnować z klasycznej soli i zastąpić ją ziołami.

Źródło: Zdrowie gazeta