Żywienie chorych na stwardnienie rozsiane
: 23 gru 2016, o 04:47
Żywienie chorych na stwardnienie rozsiane — przegląd piśmiennictwa
Autor: Marta Dąbrowska-Bender, Dagmara Mirowska-Guzel
Data publikacji: 08 Grudnia 2016
Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną ośrodkowego układu nerwowego. Jak wskazują liczne badania, istnieje wiele powiązanych ze sobą czynników genetycznych i środowiskowych sprzyjających powstawaniu tej choroby. Obecnie poszukuje się także związku między dietą a przebiegiem chorób przewlekłych, w tym SM. Również rodzaj spożywanych substancji odżywczych uznaje się za jeden z czynników, który może modyfikować naturalny przebieg SM. W wielu badaniach dowiedziono, że prawidłowe żywienie w SM może znacząco...
Autor: Marta Dąbrowska-Bender, Dagmara Mirowska-Guzel
Data publikacji: 08 Grudnia 2016
Stwardnienie rozsiane (SM, sclerosis multiplex) jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną ośrodkowego układu nerwowego. Jak wskazują liczne badania, istnieje wiele powiązanych ze sobą czynników genetycznych i środowiskowych sprzyjających powstawaniu tej choroby. Obecnie poszukuje się także związku między dietą a przebiegiem chorób przewlekłych, w tym SM. Również rodzaj spożywanych substancji odżywczych uznaje się za jeden z czynników, który może modyfikować naturalny przebieg SM. W wielu badaniach dowiedziono, że prawidłowe żywienie w SM może znacząco...