Strona 1 z 1

Dieta dla dzieci przy częstych chorobach

: 7 cze 2016, o 06:00
autor: dimedicus
Gdy dieta jest zbyt uboga, organizm nie ma siły produkować odpowiedniej ilości limfocytów (białe ciałka krwi odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów). Dieta powinna obfitować w owoce i warzywa zawierające dużo witaminy C, która wspomaga walkę z wirusami. Jej najlepszym źródłem jest czarna porzeczka, natka pietruszki, kiwi, kiszona kapusta, pomarańcze, grejpfruty. Dziecko powinno jeść też chude mięso, jaja, nabiał i morskie ryby dostarczające składników działających przeciwzapalnie.
Ważnym składnikiem diety są produkty bogate w witaminę A (zapobiega zakażeniom) – marchew, morele, brzoskwinie, a także te z witaminami z grupy B, które wzmacniają organizm – można je znaleźć w warzywach strączkowych, bananach, śliwkach i figach. Niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego jest żelazo – składnik czerwonych ciałek krwi. Żelazo jest w czerwonym mięsie, soi, zielonych warzywach. Odporność poprawi też wzbogacenie posiłków w produkty z probiotykami (jogurt, mleko acidofilne) i prebiotykami (są w bananach, szparagach, cebuli, czosnku).