Reżim żywnościowy stosowany przy chorobach gastrycznych
: 21 lis 2015, o 09:33
Niewielkie objętościowo posiłki, ale często (5-6 razy)długie przerwy powodują,że soki żołądkowe działają na pusty żołądek i podrażniają jego śluzówkę a duże porcje przeciążają układ pokarmowy)
posiłki o stałej porze, w spokoju i powoli(pozwoli to na unormowanie pracy układu pokarmowego i wydalniczego)
umiarkowana temperatura potraw
jedz zawsze śniadanie(zapobiegnie to podrażnieniu śluzówki żołądka,przez kwasy wydzielane pod wpływem stresu np. w pracy)
unikanie potraw ciężkostrawnych i wzdymających
nie smażyć lecz gotować, dusić lub piec w folii
unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych
unikać używek typu alkohol,papierosy,kawa
wskazany jest ruch(ćwiczenie,spacery)dla pobudzenia ukł.pokarmowego
dostarczać ukł.pokarmowego pożytecznych bakterii probiotycznych,które ułatwiają trawienie i chronią przed chorobami(np. jogurty)
pić dziennie minimum 2 l wody mineralnej niegazowanej,również herbaty ziołowe,naturalne soki i kompoty
posiłki o stałej porze, w spokoju i powoli(pozwoli to na unormowanie pracy układu pokarmowego i wydalniczego)
umiarkowana temperatura potraw
jedz zawsze śniadanie(zapobiegnie to podrażnieniu śluzówki żołądka,przez kwasy wydzielane pod wpływem stresu np. w pracy)
unikanie potraw ciężkostrawnych i wzdymających
nie smażyć lecz gotować, dusić lub piec w folii
unikanie dużej ilości przypraw szczególnie ostrych
unikać używek typu alkohol,papierosy,kawa
wskazany jest ruch(ćwiczenie,spacery)dla pobudzenia ukł.pokarmowego
dostarczać ukł.pokarmowego pożytecznych bakterii probiotycznych,które ułatwiają trawienie i chronią przed chorobami(np. jogurty)
pić dziennie minimum 2 l wody mineralnej niegazowanej,również herbaty ziołowe,naturalne soki i kompoty