Pełnowartościowe pożywienie.Jakie powinno być.
: 21 lis 2015, o 09:41
* Zróżnicowane: jedzenie powinno być smaczne - im bardziej urozmaicony jadłospis w tym większym stopniu pokrywa zapotrzebowanie na substancje odżywcze.
* Nie za dużo: należy zwracać uwagę na dzienne spożycie kalorii, regularnie się ważyć i kontrolować masę ciała, stosując wskaźnik BMI
* Kilka posiłków: aby otrzymać trwały poziom wydolności organizmu należy spożywać minimum 5 niewielkich posiłków. Dzięki temu trawienie przebiega spokojnie i nie doznajemy gwałtownych napadów głodu, które sprawiają że je się zbyt dużo i nie to, co powinno się jeść.
* Mniej tłuszczów: należy uważać nie tylko na tłuszcze widoczne, ale i na te ukryte
* Mniej soli: należy używać soli jodowanej, ale niezbyt dużo, ponieważ sól podnosi ciśnienie tętnicze, które jest jednym z czynników ryzyka powstawania chorób układu krążenia. Lepiej dodawać do potraw świeże zioła i przyprawy.
* Mniej słodyczy: cukier staje się przyczyną nadwagi, gd spożywany jest w nadmiarze. Zostaje bowiem przekształcony w tłuszcz, ten zaś gromadzi się w organizmie. W swoim planie żywieniowym warto uwzględnić produkty bogate w błonnik, którymi doskonale można zastąpić słodycze.
* Dużo pełnego ziarna: chleb razowy, pełnoziarnisty, makarony z mąki z pełnego przemiału, ziarna w postaci musli, potrawy zbożowe zawierają pełny zestaw węglowodanów, witamin i substancji mineralnych
* Dużo owoców i warzyw: surowe warzywa, sałatki z surowych jarzyn i owoców, poddane obróbce i gotowane powinny stanowić przeważającą część pożywienia
* Mniej białka zwierzęcego: należy zwiększyć udział białka roślinnego, jeść rośliny strączkowe, zboża i ziemniaki. Białko zwierzęce znajduje się także w odtłuszczonym mleku, produktach mlecznych i w rybach, chudym mięsie i wędlinach. To właśnie nimi należy zastąpić bogatotłuszczowe wędliny lub mięso.
* Dużo pić: należy pić minimum półtora do dwóch litrów płynów.
* Staranne przechowywanie i przygotowywanie: produkty powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, lecz niezbyt długo.
* Nie za dużo: należy zwracać uwagę na dzienne spożycie kalorii, regularnie się ważyć i kontrolować masę ciała, stosując wskaźnik BMI
* Kilka posiłków: aby otrzymać trwały poziom wydolności organizmu należy spożywać minimum 5 niewielkich posiłków. Dzięki temu trawienie przebiega spokojnie i nie doznajemy gwałtownych napadów głodu, które sprawiają że je się zbyt dużo i nie to, co powinno się jeść.
* Mniej tłuszczów: należy uważać nie tylko na tłuszcze widoczne, ale i na te ukryte
* Mniej soli: należy używać soli jodowanej, ale niezbyt dużo, ponieważ sól podnosi ciśnienie tętnicze, które jest jednym z czynników ryzyka powstawania chorób układu krążenia. Lepiej dodawać do potraw świeże zioła i przyprawy.
* Mniej słodyczy: cukier staje się przyczyną nadwagi, gd spożywany jest w nadmiarze. Zostaje bowiem przekształcony w tłuszcz, ten zaś gromadzi się w organizmie. W swoim planie żywieniowym warto uwzględnić produkty bogate w błonnik, którymi doskonale można zastąpić słodycze.
* Dużo pełnego ziarna: chleb razowy, pełnoziarnisty, makarony z mąki z pełnego przemiału, ziarna w postaci musli, potrawy zbożowe zawierają pełny zestaw węglowodanów, witamin i substancji mineralnych
* Dużo owoców i warzyw: surowe warzywa, sałatki z surowych jarzyn i owoców, poddane obróbce i gotowane powinny stanowić przeważającą część pożywienia
* Mniej białka zwierzęcego: należy zwiększyć udział białka roślinnego, jeść rośliny strączkowe, zboża i ziemniaki. Białko zwierzęce znajduje się także w odtłuszczonym mleku, produktach mlecznych i w rybach, chudym mięsie i wędlinach. To właśnie nimi należy zastąpić bogatotłuszczowe wędliny lub mięso.
* Dużo pić: należy pić minimum półtora do dwóch litrów płynów.
* Staranne przechowywanie i przygotowywanie: produkty powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, lecz niezbyt długo.