Strona 1 z 1

Dieta przy nadciśnieniu

: 21 lis 2015, o 14:31
autor: admin. med.
Postępy w medycynie kojarzą się zwykle z nowymi lekami, skomplikowanymi technikami chirurgicznymi, czy kosztownymi testami laboratoryjnymi. Jednak przełomem w medycynie ostatnich lat jest odkrycie, że to styl życia, w tym dieta, mają największy wpływ na nasze zdrowie, dobre samopoczucie i długowieczność. Najnowsze badania wykazują, że kompleksowe zmiany w żywieniu mogą nie tylko zapobiec wielu dolegliwościom, ale również zatrzymać a nawet odwrócić niektóre procesy chorobowe w stopniu porównywalnym z interwencją farmakologiczną a nawet chirurgiczną. Medycyna żywienia, jest częścią tzw. medycyny stylu życia (ang. lifestyle medicine), kierunku medycyny, który jest coraz częściej określany jako Medycyna XXI wieku. Zajmuje się ona prewencją oraz terapią chorób poprzez interwencje terapeutyczne elementami stylu życia, takimi jak m.in. żywienie czy aktywność fizyczna. Wg Amerykańskiej Akademii Medycyny Prewencyjnej (American College of Preventive Medicine), ta nowa gałąź medycyny powinna być podstawowym elementem zapobiegania większości chorób, które nękają społeczeństwa uprzemysłowione. Co więcej, liczne badania wykazują, że może być stosowana skutecznie w terapii przewlekłych chorób, takich jak choroby krążenia i nadciśnienie. Powyższy film ukazuje możliwości terapeutyczne medycyny żywienia, która obecnie stosowana jest w Polsce w Centrum Medycyny Żywienia (CMŻ), Carolina Medical Center. Ukazany jest przypadek kliniczny Pana Radosława Morka, pacjenta z nadwagą, nadciśnieniem oraz wysokimi stężeniami cholesterolu, u którego zastosowanie niskotłuszczowej diety opartej o niskoprzetworzone produkty roślinne pod kontrolą specjalisty medycyny żywienia oraz lekarza prowadzącego, przyniosło znaczne efekty terapeutyczne: istotne obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterol LDL, obniżenie ciśnienia tętniczego oraz redukcję masy ciała co zaskutkowało odstawieniem przez lekarza leków u tego pacjenta. Badania obserwacyjne, takie jak np. INTERSALT STUDY, sugerują, że populacje odżywiające się dietami z dużą ilością nieprzetworzonych produktów roślinnych z niższą podażą sodu nie cierpią na nadciśnienie tętnicze, mają przeciętnie niższe ciśnienie tętnicze oraz ciśnienie to nie zwiększa się wraz z wiekiem. Epidemiologiczne prospektywne badania kohortowe zdają się potwierdzać tą zależność -- wegetarianie i weganie mają niższe ryzyko nadciśnienia, niższe ciśnienie tętnicze niezależnie od innych czynników wikłających takich jak podaż sodu, masa ciała czy poziom aktywności fizycznej. Efektywność diet opartych o niskoprzetworzone produkty roślinne w terapii nadciśnienia (niezależnie od podaży sodu oraz redukcji masy ciała) została potwierdzona w badaniach klinicznych. W terapii nadciśnienia stosowano z powodzeniem diety wegańskie, wegetariańskie ale też diety z dużą zawartością warzyw i owoców, białka roślinnego oraz ograniczeniem mięsa czerwonego i nasyconych kwasów tłuszczowych- np. dieta DASH.