[Film] Dieta chorych na cukrzycę
: 21 lis 2015, o 14:34
Dieta w cukrzycy powinna być planowana według zasad zdrowego żywienia. Powinno się dążyć walki z otyłością, która jest ważnym czynnikiem środowiskowym powodującym cukrzycę typu 2. Tym celom powinna służyć regularność w przyjmowaniu posiłków, podobna kaloryczność posiłków każdego dnia oraz zmniejszenie podaży kalorii u osób z otyłością, by móc dzięki tej diecie stracić na wadze. Dieta powinna posiadać również odpowiedni skład jakościowy pokrywający potrzeby odżywcze a ponadto przeciwdziałający wystąpieniu miażdżycy.
Kaloryczność posiłków powinna być dostosowana do należnej masy ciała każdej osoby oraz do jej zawodu, a co za tym idzie zużywanej energii. Osoby chore na cukrzycę, które mają również nadwagę powinny mieć obniżoną kaloryczność posiłków o 250-500 kcal.
Liczba posiłków w ciągu dnia u osoby leczonej dietą lub lekami doustnymi powinna składać się z 3 posiłków, a u osób leczonych insuliną powinny spożywać posiłki 5 razy w ciągu doby. Całkowity dowóz energii powinien być zapewniany w 15-20% za pomocą białka, w 30% tłuszczy a 50-60% węglowodanów.
Wszyscy znamy podstawy zdrowego odżywiania. Czy dieta osoby chorej na cukrzycę jest podobna do diety osoby która się zdrowo odżywia?
Kaloryczność posiłków powinna być dostosowana do należnej masy ciała każdej osoby oraz do jej zawodu, a co za tym idzie zużywanej energii. Osoby chore na cukrzycę, które mają również nadwagę powinny mieć obniżoną kaloryczność posiłków o 250-500 kcal.
Liczba posiłków w ciągu dnia u osoby leczonej dietą lub lekami doustnymi powinna składać się z 3 posiłków, a u osób leczonych insuliną powinny spożywać posiłki 5 razy w ciągu doby. Całkowity dowóz energii powinien być zapewniany w 15-20% za pomocą białka, w 30% tłuszczy a 50-60% węglowodanów.
Wszyscy znamy podstawy zdrowego odżywiania. Czy dieta osoby chorej na cukrzycę jest podobna do diety osoby która się zdrowo odżywia?