Podwyższone Trójglicerydy. Dieta do zastosowania
: 22 lis 2015, o 12:13
W leczeniu niefarmakologicznym należy zalecić pacjentowi dietę z ograniczeniem spożycia tłuszczów zwierzęcych, przy czym ważne jest, aby dokładnie wytłumaczyć pacjentowi, o jakie produkty chodzi. Często pacjenci pod pojęciem "tłuszcz zwierzęcy" rozumieją ociekającą nim golonkę, natomiast np. schab uważają za mięso wręcz dietetyczne, co jest oczywiście nieprawdą. Należy więc uświadomić pacjentowi, że cholesterol jest zawarty w każdym produkcie pochodzenia zwierzęcego, czyli zarówno w mięsie (zwłaszcza wieprzowym), jak również w nabiale. Pacjent, który decyduje się na stosowanie diety hipolipemizującej powinien:
• ograniczyć spożycie mięsa, spożywać głównie mięso drobiowe, bez skóry, duszone lub grillowane, unikać stosowania panierki
• spożywać chudy nabiał, chude mleko, unikać serów żółtych, ograniczyć spożycie jaj
• spożywać ryby, najlepiej morskie, co najmniej dwa razy w tygodniu z uwagi na bogactwo kwasów omega-3 lub stosować ich suplementację (szczególnie zalecaną w przypadku hipertriglicerydemii)
• nie używać żadnych tłuszczów zwierzęcych do smarowania pieczywa (nie zaleca się również produktów typu masło+margaryna) oraz przyrządzania posiłków
• używać do smażenia wyłącznie tłuszczów roślinnych - z olejów tylko olej rzepakowy i oliwę z oliwek (inne oleje nadają się tylko do spożywania "na zimno", bez obróbki termicznej)
• spożywać duże ilości warzyw i owoców
• uzupełniać wapń (szczególnie dotyczy to osób starszych)
• utrzymywać stosowną do wieku i wydolności organizmu aktywność fizyczną - co najmniej trzy razy w tygodniu przez 30 minut, a najlepiej codziennie
• pacjenci z hipertriglicerydemią powinni zaprzestać spożywania alkoholu
• ograniczyć spożycie mięsa, spożywać głównie mięso drobiowe, bez skóry, duszone lub grillowane, unikać stosowania panierki
• spożywać chudy nabiał, chude mleko, unikać serów żółtych, ograniczyć spożycie jaj
• spożywać ryby, najlepiej morskie, co najmniej dwa razy w tygodniu z uwagi na bogactwo kwasów omega-3 lub stosować ich suplementację (szczególnie zalecaną w przypadku hipertriglicerydemii)
• nie używać żadnych tłuszczów zwierzęcych do smarowania pieczywa (nie zaleca się również produktów typu masło+margaryna) oraz przyrządzania posiłków
• używać do smażenia wyłącznie tłuszczów roślinnych - z olejów tylko olej rzepakowy i oliwę z oliwek (inne oleje nadają się tylko do spożywania "na zimno", bez obróbki termicznej)
• spożywać duże ilości warzyw i owoców
• uzupełniać wapń (szczególnie dotyczy to osób starszych)
• utrzymywać stosowną do wieku i wydolności organizmu aktywność fizyczną - co najmniej trzy razy w tygodniu przez 30 minut, a najlepiej codziennie
• pacjenci z hipertriglicerydemią powinni zaprzestać spożywania alkoholu