Strona 1 z 1

Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne Podstawy

: 13 lis 2016, o 10:07
autor: Asystentka
Książka jest pierwszą polską monografią ujmującą całościowo zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i składniki pokarmowe rozpatrywane ze względu na ich fizjologiczną rolę zarówno w zdrowiu, jak i w chorobie - W książce tej uwzględniono współczesny stan wiedzy na temat norm żywienia, tj fizjologicznych uwarunkowań optymalnego spożycia energii i składników pokarmowych — węglowodanów, tłuszczów, białka, witamin, składników mineralnych, ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu człowieka - Omówiona w niej została również rola witamin antyoksydacyjnych oraz bioflawonoidów w prewencji chorób cywilizacyjnych - Szerzej potraktowano niedokrwistość żywieniową, która wciąż stanowi ważny problem zdrowotny także w naszym społeczeństwie.
Książka przeznaczona jest dla lekarzy różnych specjalności, biologów, farmaceutów, biochemików, specjalistów w zakresie nauk rolniczych zajmujących się problematyką żywienia człowieka oraz technologów żywności - Z dużym pożytkiem będą mogli z niej korzystać studenci akademii medycznych, rolniczych, wychowania fizycznego oraz innych kierunków związanych z nauką o żywieniu człowieka.

Aby umożliwić pogłębienie wiedzy z zakresu przedstawionych zagadnień, w każdym rozdziale znajduje się obszerny wykaz piśmiennictwa.