Strona 1 z 1

Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia

: 1 sty 2017, o 15:51
autor: admin. med.
Ze wstępu do książki Żywność prozdrowotna Składniki i technologia:
Sposób żywienia ma istotny wspływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Pomimo zaawansowanych badań biologicznych, medycznych i genetycznych, nadal istnieje wiele czynników ryzyka chorób dietozależnych, takich jak nadwaga, otyłość, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia czy niektóre nowotwory. Przez dobór odpowiednich składników w diecie oraz ich właściewe proporcje ryzyko to można znacznie ograniczyć. Intensywne badania w ostatnich kilku latach wskazują na istotny wpływ składników nieodżywczych wsytępujących w surowcach roślinnych i zwierzęcych, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Obserwowane od kilkunastu lat wzmożone zainteresowanie konsumentów zdrowiem oraz żywnością i związana z tym zmiana zachowań żywieniowych przyczyniły się do rozwoju nowego segmentu żywności prozdrowotnej. Obecności składników prozdrowotnych w tego rodzaju żywności przypisuje się rolę wspomagającą w zapobieganiu niektórym schorzeniom. Prowadzenie działań promujących zachowania prozdrowotne jest jednym z ważnych elementów strategii żywienia.

Niniejsze opracowanie ma pomóc w zrozumieniu roli różnych składników żywności w utrzymaniu dobrego zdrowia. Przedstawiono w nim funkcję tych składników oraz zagadnienia surowcowe i technologiczne związane z produkcją żywności o charakterze prozdrowotnym.